ZIUA DOBROGEI | Astăzi se împlinesc 140 de ani de la revenirea provinciei la Patria-mamă. Ce evenimente dedicate acestei sărbători au loc în Constanța și Tulcea
Publicat de , 14 noiembrie 2018, 07:45
Ziua Dobrogei se sărbătoreşte, în fiecare an, la data de 14 noiembrie, fiind instituită prin Legea 230/2015. Este ziua în care provincia a revenit la România, acum 140 de ani.
Războiul ruso-româno-turc de la 1877-1878 a marcat cucerirea pe câmpul de luptă a independenţei de stat a României. Deşi semnaseră, la 4 aprilie 1877, o convenţie cu România, ruşii nu acceptaseră şi o participare directă, pe frontul din Balcani a armatei române. În condiţiile în care la Plevna şi al doilea asalt al trupelor ruse a fost înfrânt, marele duce Nicolae a trimis o telegramă Prinţului Carol al României, în care cerea ajutorul trupelor române.
După încheierea războiului, România a obţinut, la Congresul Internaţional de la Berlin, de la 1/13 iunie – 1/13 iulie 1878, recunoaşterea independenţei de stat şi revenirea la ţară a Dobrogei, cu Delta Dunării şi Insula Şerpilor. În data de 14 noiembrie 1878, autorităţile române preluau, oficial, administraţia Dobrogei, potrivit volumului „Istoria României în date“ (2003).
Unirea Dobrogei cu Patria Mamă reprezenta, după unirea Moldovei cu Ţara Românească din 1859, o nouă şi importantă etapă în procesul de desăvârşire a unităţii de stat a românilor, proces încheiat prin Marea Unire din 1918.
Astăzi, la împlinirea a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la țara-mamă, atât în Constanța, cât și în Tulcea, au loc o serie de evenimente ce marchează această sărbătoare.
CONSTANȚA:
- Pavilionul Expoziţional Constanţa – expoziţie de produse, gastronomie şi vinuri din Dobrogea, un eveniment organizat de Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria Municipiului Constanţa şi Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa cu sprijinul Consiliului Judeţean Tulcea şi al Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta-Dunării. Tododată, vor putea fi vizitate ateliere meşteşugăreşti, expoziţii de fotografii şi spectacole de muzică şi dansuri. Program de vizitare: 14 – 17 noiembrie, 10:00-19:00;
- Ora 13.00 – Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța – lansarea volumului omagial dedicat Centenarului Marii Uniri a românilor și împlinirii a 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România „Marea Unire de la Marea Neagră ”, coordonat de directorul M.I.N.A.C, dr. Sorin Colesniuc. Volumul cuprinde comunicările ştiinţifice susținute în cadrul simpozionului care a avut loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în perioada 26 – 28 octombrie a.c., la care au participat aproape 150 de istorici, academicieni, cercetători ştiinţifici, muzeografi, profesori, din România, Ucraina şi Republica Moldova. După lansarea volumului, va avea loc premiera filmului „La Cazino, în vreme de război- poveștile tărâmului dintre ape”, în regia constănțeanului Toma Enache, un documentar inspirat din viața etniilor dobrogene din perioada primului Război Mondial, prezentând și participarea și implicarea lor în luptele pline de eroism de pe aceste meleaguri;
- Ora 11:00 – Primăria Constanța, prin Serviciul Public de Asistență Socială, a pregătit aproximativ 30 de mii de porții de tochitură dobrogeană care vor fi servite în zona pavilioanelor pentru pensionari situate în parcurile Tomis 2, CET, Casa de Cultură, Tăbăcărie și Piațeta de la Far. De asemenea, se va desfășura un program artistic, care va conține muzică populară din folclorul dobrogean, aromân, turco-tătar, lipovenesc, grecesc.
- Acces gratuit la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. La Delfinariu, reprezentațiile vor începe de la orele 11:00, 13:00, 15:00. La Microrezervație se va susține un spectacol ecvestru în costume tradiționale românești intre orele 09:00 – 15:00, iar la Planetariu se va putea urmări un program de prezentare a bolții cerești și aspecte din folclorul românesc, în intervalul orar 10:15 -14:15.
- Vizitatorii vor beneficia de intrare liberă la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul de Artă, precum și la Biblioteca Județeană „Ioan N.Roman” Constanța.
- Și Muzeul de Artă Populară Constanța celebrează Ziua Dobrogei prin Ziua Porților Deschise. Instituția de cultură este deschisă între orele 09:00-17:00, accesul publicului fiind gratuit. Pe lângă expoziția permanentă, cu obiecte reprezentative din fiecare zonă etnografică a țării, cei care trec pragul Muzeului de Artă Populară pot admira, la parterul instituției de cultură, expoziția temporară „Multiculturalitate dobrogeană”. Expoziția reunește piese cu valoare identitară pentru români dobrogeni și aromâni, turci, tătari, ruși lipoveni, bulgari, armeni, greci și germani. Sunt expuse costume aparținând românilor dobrogeni și etniilor dintre Dunăre și Mare, elemente componente ale interiorului fiecărei etnii, dar și vase de uz gospodăresc și de ceremonial. Din expoziție nu lipsesc accesorii vestimentare și obiecte de cult.
- La ora 19:00, Teatrul de Stat Constanța prezintă, pentru prima oară în fața publicului constănțean, reprezentația „Dincolo de întâmplări”, un eveniment cultural de poezie și muzică. Pe scenă vor urca poeta Iulia Pană, autoarea versurilor, actrița Mirela Pană și muzicianul Adrian Mihai, care le va acompania la duduk, instrument vechi de origine armenească.
TULCEA:
- Ora 10:00 – depuneri de coroane de flori la Monumentul Independenţei;
- Ora 10:30 – Muzeul de Istorie şi Arheologie – vernisajul expoziţiei „Carol I şi Ferdinand I, regii care au creat România Mare“;
- Ora 14:00 – Muzeul de Artă – vernisajul expoziţiei „Dobrogea. 140 de ani“;
- Ora 16:00 – Sala Polivalentă – spectacolul „14 Noiembrie – Ziua Dobrogei“;
- Ora 19:00 – Casa Avramide Tulcea – conferinţa „Relaţii otomano – române la Dunăre: Tulcea – de la centru de sandjak la sediu consular otoman (1879-1916)“.