Atitudini şi comportamente ale şoferilor în traficul rutier din România
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 12 noiembrie 2018, 15:01
Este un lucru bineştiut de către cei care şofează pe drumurile ţării, o simplă deplasare prin traficul haotic de pe şoselele româneşti, poate însemna, de multe ori, un risc imens, aproape un pariu cu viaţa.
Nerespectarea nici măcar a celor mai elementare reguli de circulaţie, alcoolul la volan sau neatenţia în condus, de multe ori, datorată smartphone-urilor în care privesc şoferii în loc să acorde atenţie traficului, au dus şi încă duc, din păcate, la mii de morţi pe drumurile ţării noastre.
În anii trecuţi, specialiştii din cadrul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii au realizat două sondaje de opinie, privind „Atitudini şi comportamente ale şoferilor în traficul rutier din România”, în cadrul cărora a fost abordată şi problema comportamentelor agresive în trafic, unul dintre acestea fiind utilizarea flash-urilor şi a claxoanelor.
Conform rezultatelor aproape 80% dintre conducătorii auto au declarat în sondaj că au fost agresaţi în trafic, în ultimele 6 luni, de semnale cu farurile sau claxoane.
În ceea ce priveşte comportamentele autodeclarate, peste 55% dintre şoferi au recunoscut că au folosit flashuri sau claxoane faţă de alţi şoferi.
Potrivit celei mai recente cercetări de piaţă, aceste mijloace neortodoxe de a semnaliza au fost utilizate mai degrabă de către şoferii din mediul urban, peste 46%, de şoferii cu vechime medie a permisului auto având intre 6-10 ani şi chiar peste 10 ani vechime şi de şoferii tineri, aproape jumătate din cei de 18-25 ani şi cam tot atât de către cei din categoria 26-35 ani.
Redactor: Daniel HARALAMBIE