Pericol de gripă aviară la granița României. Sfaturi pentru crescătorii de păsări
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 6 noiembrie 2018, 16:57
Numeroasele alerte primite din statele membre ale Uniunii Europene referitoare la apariția și evoluția unor focare de gripă aviară înalt patogenă pe teritoriul european și la nivel mondial au determinat autoritățile sanitar-veterinare să intensifice măsurile de supraveghere în vederea prevenirii introducerii bolii pe teritoriul autohton.
- Redactor: Carmen SECUIU
În județul Constanța, acțiunile au demarat de când în Bulgaria au fost identificate mai multe focare de gripă aviară localizate în exploatații avicole din regiunile Plovdiv și Haskovo, aproape de frontiera cu România.
Purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitare Veterinare Constanța, inspector Cristina Linte dă asigurări că, deocamdată, „nu sunt probleme, situația este ținută sub control“.
Reprezentanta DSVSA Constanța ne-a mai declarat că se impune menținerea stării de alertă și obligativitatea menținerii păsărilor din cadrul gospodăriilor populației în interiorul curților, fără a avea acces în afara acestora. „Informăm proprietarii de animale cu privire la obligativitatea interzicerii adăpării şi accesului păsărilor la sursele exterioare gospodăriei, cum ar fi iazuri, heleştee, bălţi sau lacuri“, spune Linte.
Important de reținut este că riscuri de contaminare le reprezintă și folosirea, în cadrul gospodăriilor, a materialelor consumabile, de construcţie şi menajere care provin din zone şi locuri frecventate de păsările sălbatice, de exemplu stuf, pământ, nămol, pietriş, aşternut pentru păsări, precum şi furajul folosit.
De asemenea hrănirea păsărilor trebuie să se facă în spații închise sau acoperite la care nu au acces păsările sălbatice.
Referitor la furajul folosit, acesta să fie depozitat în spații închise pentru a evita accesul păsărilor sălbatice, inclusiv al „speciilor punte“: vrăbii, ciori, porumbei, coțofene.
Este necesară interzicerea accesului rațelor sau gâștelor la amenajări hidrologice natural sau artificial, pentru a preveni orice contact cu păsările sălbatice libere și realizat pentru acestea un alt adăpost față de restul păsărilor din curte.
„Orice modificare a stării de sănătate a păsărilor, cum ar fi îmbolnăvirile bruște, lipsa consumului de apă sau furaj și cazurile de mortalitate vor fi notificate în regim de urgență medicilor veterinari și Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța“, a mai atras atenția Cristina Linte.
Măsurile impuse vor fi menţinute în corelaţie cu perioadele de migraţie a păsărilor sălbatice, mai menționează inspector DSVSA Constanța, Cristina Linte.