CONSTANȚA: Salariile profesorilor, sub semnul întrebării
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 6 noiembrie 2018, 15:56 / actualizat: 7 noiembrie 2018, 7:53
Plata remunerațiilor către cadrele didactice ar pune probleme în mai multe unități de învățământ din Constanța, atrage atenția inspectorul școlar general din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Constanța, prof. Gabriela Bucovală.
Aceasta spune că, la revenirea sa la conducerea ISJ, în februarie 2018, a constatat un deficit bugetar care i-a dat motive de îngrijorare și care a determinat-o să facă demersuri la nivel înalt pentru ca profesorii de la Constanța să nu rămână în urmă cu salariile.
„În data de 5 februarie am avut prima ședință cu directorii și cu contabilii unităților de învățământ, de analiză și fundamentare a bugetului pe 2018, pentru că în acel moment, la nivelul județului Constanța nu existase până atunci așa ceva. Am cerut previziunile bugetare de la directori, contabili… Deficitul bugetar era enorm. După toate măsurile pe care le-am luat, am dus deficitul bugetar undeva în jurul a 4%, moment în care am solicitat la minister suplimentarea, suplimentare care ne-a și fost acordată. Deficitul bugetar ajunsese destul de mic și sper ca acești bani să ne fie suficienți pentru plata salariilor, cu ultimele plăți în data de 14 decembrie“, afirmă șefa Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Gabriela Bucovală.
Informația vine în contextul în care, luni, 5 noiembrie, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, anunța că de 1 ianuarie salariile profesorilor ar putea crește. Cei mai favorizați de noile măsuri sunt totuși profesorii din mediul universitar, ale căror lefuri pot crește cu până la 600 de lei.
„Medicii şi asistentele nu vor avea niciun fel de creştere de la 1 ianuarie, pentru că au urcat direct pe grila din 2022. Creşteri vor fi la celelalte categorii din Sănătate”, a spus Lia Olguţa Vasilescu, la Antena3.
Potrivit graficelor prezentate de ministrul Muncii, salariile profesorilor vor creşte astfel:
Profesor cu 25 de ani vechime va avea o creştere de 327 de lei şi va ajunge la 5.376. Profesorii cu studii superioare de lungă durată vor avea o creştere de 343 de lei şi vor ajunge la 4.477, iar profesorii debutanţi vor avea o creştere de peste 1.400 de lei. Profesorii unievrsitari vor avea un plus de 693 de lei şi vor câştiga 9.289 de lei.
În ceea ce priveşte asistenţii universitari, aceştia vor beneficia de o creştere de 141 de lei, până la peste 3.700 de lei.
Potrivit ministrului, „multe dintre aceste salarii vor continua să crească până în 2022”.