Ce a însemnat Revoluția Română pentru locuitorii de atunci și de acum, din Dobrogea?
Publicat de Carmen Secuiu, 21 decembrie 2014, 12:36 / actualizat: 21 decembrie 2014, 16:22
O retrospectivă asupra comunismului, a Revoluţiei Anticomuniste şi a vieţii în cei 25 de ani scurşi de atunci am realizat- o întrebând oamenii de pe stradă. Oameni pe care nu- i cunoști, care nu au niciun interes să falsifice adevărul. Este poate, cel mai relevant mod de a descoperi acest adevăr.
Adevărul care scoate la lumină faptul că, în evenimentele de acum 25 de ani au murit 1.166 de persoane, potrivit rezultatelor cercetărilor Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.
S- au înregistrat victime în acea perioadă, în orașele declarate orașe- martir, Alba Iulia, Arad, Brașov, Brăila, București, Buzău, Caransebeș, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Cugir, Hunedoara, Lugoj, Reșița, Sibiu, Târgoviște, Târgu Mureș și Timișoara.
Ce își amintesc oamenii, prin ce experiențe au trecut în acea perioadă, în 1989, care era atmosfera în acele zile de demonstrații și care erau speranțele românilor din Dobrogea?
”Era tensiune, se citea pe faţa fiecăruia o senzaţie de teamă, lumea era încrezătoare și este păcat pentru că au murit atâția oameni!”, ne- au spus cei cu care am stat de vorbă și pe care îi putem asculta, în înregistrările audio.
carmensecuiu@radioconstanta.ro