Teatrul de Stat Constanța ajunge la Segovia cu „Dincolo de întâmplări”, în Proiectul „Legende pe ruine circulare”
Publicat de Adrian Băncilă, 2 noiembrie 2018, 15:34
Cea de-a patra și ultima rezidență de creație a proiectului „Legende pe ruine circulare”, parte din Programul Uniunii Europene „Europa creativă”, subprogramul cultural „Anul European al Moștenirii Culturale 2018”, se va desfășura între 4 și 11 noiembrie, în Segovia, localitate aflată în apropierea capitalei Spaniei, Madrid.
Partenerul care organizează seria de evenimente din cadrul acestei rezidențe este Fundația Dansului „Alicia Alonso” din cadrul Universității „Regele Juan Carlos” din Madrid.
Spectacole, workshop-uri precum și un seminar internațional pe tema patrimoniului cultural vor avea loc în această perioadă, la Segovia și la Madrid.
Teatrul de Stat Constanța va participa cu spectacolul Dincolo de întâmplări, adaptat pentru publicul spaniol de cei trei protagoniști: poeta Iulia Pană, autoarea textului, actrița Mirela Pană și compozitorul și muzicianul Adrian Mihai, care le va acompania la duduk (instrument vechi, de origine armenească). Reprezentația va avea loc în 7 noiembrie, la ora 18.00.
Cei doi consultanți științifici ai proiectului, din partea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, anume arheologul Sorin Marcel Colesniuc și scriitorul Cristian Cealera, vor avea două prezentări în cadrul Seminarului Internațional care va avea loc la Muzeul Național Regina Sofia din Madrid, în data de 6 noiembrie. Cei doi vor vorbi despre „Creativitate în marketingul muzeal – metode noi de a atrage un public nou”, respectiv despre „Vestigii ale Constanței – surse de inspirație pentru actul teatral”.
Informații de context:
Teatrul de Stat Constanța este una dintre cele opt organizații din România implicate în proiecte finanțate în cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural.
Liderul proiectului este compania EUFONIA – Teatrul Astragali din Lecce, Italia, iar ceilalți parteneri sunt: Universitatea din Salento, Italia – Departamentul Patrimoniu Cultural, Universitatea „Regele Juan Carlos” din Madrid, Spania – Fundația Dansului „Alicia Alonso”, Agenția Națională de Coastă din Albania și Institutul Internațional de Teatru care funcționează sub egida UNESCO în Paris, Franța.
Proiectul, care a fost astfel intitulat după o povestire a lui Jorge Luis Borges, „Ruinele circulare”, evidențiază felul în care moștenirea culturală comună europeană s-a format prin interacțiunea diverselor expresii culturale ale diverselor civilizații de pe continent, prin călătorii sau comerț. Elemente ale acestei moșteniri culturale sunt valorificate ca surse de valori comune, amintiri, înțelegere, identitate și dialog pentru Europa. Unul dintre obiectivele principale ale proiectului este să determine oamenii să participe, să simtă, să reflecteze și să exprime apartenența la Europa și să înțeleagă mai bine bogăția și unicitatea diversității ei culturale.
Artiști, arheologi, cercetători, operatori și manageri culturali din Italia (Lecce, siturile arheologice din Rudiae și Castro), România (Constanța, siturile arheologice din județul nostru), Spania (Segovia) și Albania (Nivica) participă la implementarea acestui proiect. Partenerul științific al teatrului nostru este Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.
Promovarea internațională a proiectului și informarea online în privința activităților este făcută de Institutul Internațional de Teatru, care a realizat un site dedicat, https://www.circularruins.eu/index.html.
Proiectul va mai cuprinde o conferință internațională, care va fi organizată în Italia, în luna martie, și va avea ca rezultat și o producție a unui film documentar ce va cuprinde realizările și concluziile celor implicați.