PREMIERĂ: „Un Centenar de muzică românească“, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“
Publicat de , 2 noiembrie 2018, 12:48
Ediția cu numărul 44, din cadrul Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului, eveniment organizat de Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ din Constanța, aduce o premieră: „Centenarul Marii Uniri – Un Centenar de muzică românească“.
Astăzi, de la ora 18:30, va fi prezentat un spectacol complex, structurat în două părți, cu muzică, dar și cu balet, o sinteză minunată a forței de creație românești, de la compozitori la interpreți, de la regizor la coregraf.
Concertul de muzică românească îi va avea ca invitaţi pe violonistul Alexandru Tomescu, pianistul Horia Mihail și violoncelistul Marin Cazacu, sub conducerea muzicală a maestrului Cristian Brâncuși. În prima parte a serii, orchestra se va afla pe scenă, cu cei trei mari instrumentiști, cu decorurile realizate de cunoscutul regizor Mihai Constantin Ranin, un decor care va fi liantul pieselor muzicale, o imagine de basm, cu șase arbori uriași, stilizați, tot atâția câte provincii sunt, și cu păsările măiastre ale lui Brâncuși, conturând spațiul scenic. Un decor psihedelic, cu transparențe, unde albul domină, provocând senzația de puritate.
În partea a doua, va fi un spectacol pe scenă cu orchestra în fosă. Vor fi arii din operă și momente de balet, cu o splendidă montare a trupei constănțene, conduse de Monica și Horațiu Cherecheș, pe muzica lui George Enescu.
Violoncelistul Marin Cazacu ne-a declarat că se simte onorat să fie din nou pe scena pe care a debutat în urmă cu 40 de ani și a subliniat că evenimentul este dedicat și împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România.
Horia Mihail va interpreta compoziția lui Nicolae Kirculescu, atât de cunoscută publicului, căci este genericul celebrei emisiuni Teleenciclopedia.
Alexandru Tomescu ne va încânta cu sunetele calde ale viorii sale Stradivarius. Un element de noutate este prezența basarabencei Inga Postolache, mai cunoscută publicului constănțean ca fiind dirijorul corului. De această dată va fi prezentă la pupitrul orchestrei, pentru Concertul pentru soprană și orchestră al compozitorului din Republica Moldova, T. Zgureanu.
Alături de cei trei reputați instrumentiști bucureșteni, soliștii spectacolului vor fi violonistul Sebastian Tegzeșiu, pianista Andreea Bratu, sopranele Smaranda Drăghici, Ionela Duma, Laura Eftimie, Mihaela Ionescu, Elena Rotari, Silvia Simionescu, Stela Sîrbu și Daniela Vlădescu, mezzosoprana Lucia Mihalache, tenorii Mădălin Băldău, Doru Iftene și Răzvan Săraru, precum și baritonii Marius Eftimie și Bogdan Ocheșel.
Soliştii momentelor coregrafice din partea a doua a spectacolului vor fi Adrian Mihaiu, Irina Ganea-Mihaiu, Bogdan Bîrsănescu, Mayu Takahashi, Mizuki Kubota, Douglas Stewart și Ryan Brown.