Tradiția dovlecilor ornamentali prinde contur în România. Sunt folosiți pentru a marca începutul toamnei
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 31 octombrie 2018, 10:12
Dovlecii ornamentali sunt la mare căutare în această perioadă, mai ales de către cei mici, care îi pictează și sculptează, care mai de care mai colorat.
Se caută dovlecii mici decorativi, că pot fi așezați oriunde, dar și dintre cei mari, din care ar ieși câteva tăvi bune de plăcintă.
„Dovlecii ornamentali reprezintă acum atracția sezonului. Un dovleac portocaliu are un diametru de aproximativ 30 de centimetri. Noi nu avem tradiția de Halloween, la noi dovlecii mai mult marchează sosirea toamnei. Halloween-ul este o sărbătoare împrumutată de la americani. La grădinițe, la școli, copiii marchează începutul toamnei cu dovleci ornamentali, fac diferite aranjamente foarte frumoase și sunt foarte încântați să-i picteze, să-i coloreze și să-i asorteze cu fructe de toamnă“, ne-a spus Nicoleta Nițulescu, producător agricol.
Unii părinți achiziționează dovleci ornamentali pe care îi golesc de conținut, le scobesc ochi și gură și îi transformă în felinare, după ce în prealabil au introdus o lumânare în interiorul dovleacului. Copiii sunt cei mai încântați de aceste accesorii inedite, de toamnă.
Pentru Halloween sau nu, cert este că dovlecii Nicoletei Nițulescu se dau toamna ca pâinea caldă. Majoritatea celor care îi achiziționează o fac pentru a marca astfel începutul sezonului rece și folosesc dovlecii în special pentru delicioasele și aromatele plăcinte specifice anotimpului. Mai nou, însă, înainte de a fi eviscerați pentru a ajunge delicatese pe masa de duminică, dovlecii ornamentali ajung mai întâi pe mâna copiilor care îi pictează și îi fac să semene cât mai fidel cu personajele de basm, desene animate sau pur și simplu născociri ale imaginației.