31 octombrie – Ziua Internațională a Mării Negre
Publicat de Adrian Băncilă, 30 octombrie 2018, 16:37
Din 1996, în fiecare an, pe 31 octombrie, se sărbătorește Ziua Internațională a Mării Negre. În urmă cu 22 de ani, cele șase țări riverane – Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina – au semnat Planul Strategic de Acțiune pentru Marea Neagră, un document ce conține cel mai complet set de strategii și măsuri pentru salvarea și reabilitarea zonei.
Directorul executiv adjunct al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare Marină Grigore Antipa (INCDM), Tania Zaharia, a declarat pentru Radio Constanța că „la această dată, fiecare țară riverană organizează evenimente. Anul acesta, Comisia Mării Negre organizează întâlnirea de bază la Istanbul (…). Sunt 16 milioane de oameni care trăiesc în jurul Mării Negre – zona costieră și calitatea vieții lor depinde, în mare măsură, de calitatea mediului marin“.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ Constanța, marchează celebrarea Zilei Internaționale a Mării Negre prin organizarea, în zilele de 30 și 31 octombrie 2018, a trei workshop-uri în cadrul Proiectului European Orizont 2020 COASTAL (Platformă colaborativă pentru integrarea activităților terestre și maritime), privind interacțiunile dintre uscat și mare cu temele „Creșterea Albastră“, pescuit și acvacultură și turism.
Directorul executiv al INCDM, Tania Zaharia, spune că „proiectul încearcă să identifice presiunile care se exercită asupra mediului de activitățile umane și cum se reflectă în calitatea mediului și în calitatea vieții oamenilor creșterea albastră, strategie care încorporează activitățile maritime, de navigație, off-shore (…)“
În acest proiect sunt implicați și parteneri din Delta Dunării, care „depind de fluviu și de mare“, dar și din domeniul turismului și cel pescăresc.
Un rol important îl are educația. S-a constatat scăderea nivelului apei pe canalele din Delta Dunării.
În ceea ce privește Marea Neagră, se observă o tendință de revigorare, după ce, sfârșitul anilor ’90 a însemnat o perioadă de regres. Specialiștii spun că, după anul 2000, unele specii de pești, considerate dispărute, au reapărut.