De ce să înlocuim zahărul cu îndulcitori hipocalorici?
Publicat de magda.chirana, 20 decembrie 2014, 15:28
Specialiştii în nutriţie recomandă înlocuirea alimentelor și băuturilor din dietă cu versiunile lor dietetice, bazate pe îndulcitori hipocalorici, rezultatul fiind diminuarea aportului de calorii.
Îndulcitorii hipocalorici sunt fie compuși care au un gust dulce, dar care furnizează un conținut redus de calorii sau chiar zero aport energetic, fie compuși cu gust dulce atât de puternic, încât pot fi folosiți în produse alimentare în concentrații destul de scăzute, astfel încât să nu aibă un aport energetic semnificativ.
Îndulcitorii hipocalorici sunt folosiți de peste un secol – primul îndulcitor utilizat în mod frecvent a fost zaharina, descoperită în 1879.
În prezent, în Uniunea Europeană sunt folosiți la scară largă îndulcitori hipocalorici care au fost supuși unor teste de siguranță riguroase. Spre exemplu, un îndulcitor aprobat în Uniunea Europeană este GLICOZIDE , un derivat din extract de ştevie purificat (steviol), o plantă din familia crizantemelor.
Prin înlocuirea gustului dulce al zahărului, dar fără aportul caloric aferent, îndulcitorii hipocalorici, folosiți în mod constant pentru a reduce caloriile, pot fi un ajutor în reducerea și menținerea greutății.
De asemenea, având în vedere că nu afectează nivelurile de insulină, aceștia pot fi utilizați pentru a îndulci alimentele și băuturile persoanelor care îşi monitorizează cu atenție consumul de carbohidrați.