Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară: „Prețurile din România sunt mai mari decât în țările vestice, dar salariile românilor sunt la 30% din veniturile străinilor“
Publicat de , 25 octombrie 2018, 16:28
La fiecare vizită în magazine simțim inflația „pe viu“: nu mai putem cumpăra toate produsele din listă cu aceiași bani cu care le luam în urmă cu un an. Prețurile principalelor alimente au crescut, iar la aceasta se adaugă toate majorările de tarife (utilități, combustibili, servicii etc.), care ne fac ca salariile să nu ne mai ajungă de la o lună la alta.
- Redactor: Monica Comșa
Creșterile de prețuri au fost cel mai vizibile în ultimul an, ne-a spus Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară. „În mare parte, creșterea prețurilor nu a fost provocată de procesatorii români. Această creștere, în medie de 10%, o găsim la raft. Nu trebuie uitat faptul că 90% cel puțin sau poate chiar mai mult din comerțul cu alimente și nu numai se face prin hypermarket-uri și supermarket-uri care, în proporție de 90% nu sunt românești. Pe mine mă doare foarte tare că noi, românii, trebuie să plătim cu mult peste valoarea reală a produsului“, a declarat Dragoș Frumosu.
Reporter: Mulți dintre românii care lucrează în străinătate ne-au spus că plătesc în România pentru aceleași produse prețuri mai mari decât cele din țările vestice unde salariile sunt mult mai mari.
„Prețurile sunt oricum mai mari decât dincolo și sunt prețuri preferențiale pentru produsele din import. Mai mult decât atât, salariile românilor sunt la 30% din veniturile străinilor. Un angajat care face o muncă la fel ca a unui coleg de-al lui din Germania, Belgia, Franța, lucrează la aceeași linie, face aceleași operații, în România primește un salariu care este cu 60-70% mai mic decât al colegului lui din țările amintite. Nimeni, niciun reprezentant al Uniunii Europene nu a cerut apropierea salariilor, pe meserii, cu țările dezvoltate. Au cerut numai alinierea prețurilor la gaze, la energie electrică, la combustibil, etc. Chiar dacă se spune că salariile au crescut, venitul net a rămas același sau poate chiar mai mic. Iar noi dăm mai mult pe alimente, pe energie electrică, pe combustibil, la gaze. Deci nevoile sunt mult mai mari!“
Avem prețuri mai mari decât cele europene cu venituri la o treime, suntem liderii Europei la ritmul creșterii economice, dar ne zbatem ca salariul să ne ajungă de la o lună la alta – acestea sunt câteva dintre paradoxurile economiei românești la care, de ani buni, căutăm soluții. Dar, din păcate, fără rezultat.