Viaţa cu topping de pasiune. Sau cum transformi serviciul în plăcere

Publicat de , 25 octombrie 2018, 15:39 / actualizat: 26 octombrie 2018, 9:32
Se spune că cei care îşi iubesc meseria nici nu simt că muncesc. Hobby-ul devenit job face ca fiecare zi petrecută la serviciu să fie o joacă din care mai ies şi bani! Noi am întâlnit o tânără din Constanța care a avut energia şi curajul de a începe o afacere într-un domeniu în care, până să-şi pună şorțul de bucătărie, nici nu bănuia că va dovedi un talent deosebit: dulciurile şi tot ce înseamnă produs de cofetărie şi patiserie.
- Redactor: Bogdan Comșa
Oana Damian este o tânără mamă din Constanţa care îndulceşte realitatea din jurul nostru cu prăjiturile, torturile şi cozonacii pe care îi face cu mâina ei, într-un laborator nou deschis în oraş. Este modul său de a-şi urma, sub deviza Choco e` bon – Ciocolata este bună! o pasiune nou găsită şi de a mai îndulci, cum spuneam, realitatea pe care tot ea ne-o dezvăluie, din cealaltă postură a sa: cea de jurnalist.
Pentru câteva minute, ne-a primit în laboratorul ei şi, echipaţi cu halat, bonetă şi tot ce mai trebuie, am discutat, printre vase de inox cu creme şi fructe şi cocă pentru cozonaci, despre cum le-a făcut loc făcăleţului şi mixerului în viaţa ei profesională, alături de reportofonul la care nu a renunţat niciodată pe deplin.
Oana Damian: Nu a fost neapărat ceva ce mi-am dorit, a fost ceva ce s-a întâmplat, nu mi-am făcut un plan să fac prăjituri…
Reporter: Dar acasă făceaţi!
O.D.: Nu! (râde – n.n.) Până să rămân gravidă, nu făceam deloc! Nu am făcut în viaţa mea o prăjitură până să rămân gravidă! Iar acum am o afacere din asta! Ştiu… ironia sorţii!
Reporter: Şi cum s-a întâmplat, care a fost declicul?
O.D.: Eram acasă cu cel mic, în concediul de creştere a copilului şi… pur şi simplu, mie nu îmi plac dulciurile din cofetării, pentru că sunt foarte dulci şi am început să fac acasă, am dat şi pe la prieteni, de la prieteni s-a dus vorba mai departe, m-au impulsionat să îmi deschid pagina pe Facebook şi aşa a aflat lumea şi, după aceea, am început să am solicitări şi, apoi, mi-am deschis laboratorul şi aici mă aflu acum. M-au ajutat şi cursurile de cofetar-patiser pe care le-am urmat. E un pas necesar, dacă vrei să ai alt nivel faţă de cel al unei gospodine care face dulciuri bune acasă.
Reporter: Cum v-aţi descurcat să lucraţi, la început, de acasă, cu un bebeluş, prin locuinţa plină de şerveţele, biberoane şi sterilizatoare?
O.D.: Când începuse să ia avânt afacerea, terminasem cu biberoanele, pentru că cel mic avea cam doi ani şi ceva. Mă aglomerasem cu comenzile, iar în perioada sărbătorilor era foarte dificil şi era nevoie să mă ajute şi soţul meu. Iar cel mic avea o plăcere magică de a ne încurca. Adică, dacă foloseam eu făină, o folosea şi el şi, după aceea, cine ştergea şi făcea curat?
Reporter: Aveţi, aici, pe raft… una, două… trei sticle de coniac. Pentru un şofer, este o scuză plauzibilă în faţa poliţistului cu etilotestul că a mâncat o felie de tort cu cremă cu coniac?
O.D.: La 50 de mililitri într-un tort de două kilograme… nu cred că acel coniac ar mai avea vreo relevanţă! Dar, dacă pe lângă coniacul din tort mai bea şi un pahar, s-ar putea să aibă probleme cu Poliţia!
Cum aţi auzit, pasiunea şi talentul trebuie să fie sprijinite, de la un anumit nivel şi de cursuri de specialitate. Iar, în perioada aceasta, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă organizează cursuri gratuite de patiser şi brutar.
„Există o solicitare foarte mare, din partea agenţilor economici de pe raza judeţului Constanţa, pentru aceste meserii. Pentru a fi incluşi în aceste cursuri, şomerii trebuie să îndeplinească doar condiţia de a avea opt clase terminate. Cursul durează aproximativ patru luni şi vorbim de pregătire teoretică şi practică“, a declarat Adelina Vlad, purtătorul de cuvânt al AJOFM Constanţa.
Cursanţii susţin, la final, un examen, după absolvirea căruia primesc diplome de calificare, recunoscute la nivel naţional şi al Uniunii Europene.