Statueta Venus din Tomis și o inscripție antică, expuse la Roma până în luna ianuarie (foto)
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 23 octombrie 2018, 11:40
Două piese din patrimoniul arheologic dobrogean au fost prezentate la Roma în cadrul Expoziției Internaționale „Ovidio: Amore, Miti e altre storie“. O echipă de cercetători de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC)a reprezentat orașul nostru într-un eveniment la care au participat nume importante din cultura europeană.
- Redactor: Silvia PASCALE
Piese vechi de peste 2000 de ani adunate din 80 de muzee din întreaga Europa au ajuns la Roma în cadrul expoziției „Ovidio: Amore, Miti e altre storie“. Interesant este faptul că sub lumina reflectoarelor au fost prezentate și două piese din tezaurul arheologic dobrogean. Este vorba despre statuia unei zeități venerate în Tomisul antic, dar și de o inscripție greacă săpată în lespede de piatră. Cele două artefacte ce aparțin Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța au fost prezentate de directorul instituției, Sorin Colesniuc și de echipa sa.
Sorin Colesniuc, directorul MINAC: „ Este vorba de Venus, o statuetă descoperită prin anii 70, aici în Peninsulă, în apropierea sediului Muzeului, interesant este faptul că această statuetă a fost descoperită în două etape și la o distanță de 3 decenii. Prima dată a apărut capul acestei statuete, iar apoi, după 30 de ani a apărut și corpul, într-o altă cercetare arheologică de aici din Peninsula Ovidiu“.
Reporter: Un adevărat noroc pentru că nu se întâmplă des așa ceva!?
Sorin Colesniuc, directorul MINAC : „Exact! Arheologii care au lucrat atunci au fost uimiți să afle că după 30 de ani cele două componente se potrivesc perfect. Cea de-a doua piesă pe care noi am expus-o la Roma este o inscripție în limba greacă în care sunt prezentate realitățile istorice din Dobrogea de la acea vreme“.
Cele două artefacte dobrogene vor rămâne expuse la Roma până în luna ianuarie 2019.
Reporter: Ce reacție aveau turiștii care admirau statueta noastră?
Sorin Colesniuc, directorul MINAC: „Reacțiile au fost impresionante. M-am bucurat să văd iubitori de artă și de cultură care zăboveau minute întregi admirând exponatele noastre. Pe 20 ianuarie colegii noștri vor merge și vor aduce înapoi aceste exponate“.
La sfârșitul acestei săptămâni, de vineri, 26 octombrie și până duminică, 28 octombrie se va desfășura la Constanța proiectul „Marea Unire de la Marea Neagră“. 100 de istorici din România și Republica Moldova vor prezenta lucrări științifice pe aceasta temă, dar nu vor lipsi nici lansările de carte, expozițiile sau prezentările de film documentar. Marea Unire de la Marea Neagră este singurul proiect din Constanţa desemnat câştigător de Ministerul Culturii și Identității Naționale în cadrul Sesiunii de selecție pentru manifestări/acțiuni/proiecte culturale dedicate aniversării Centenarului României.