A ajuns în Turcia! Avram Iancu, aproape de finalul maratonului dedicat Centenarului Marii Uniri
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 21 octombrie 2018, 16:00
Avram Iancu, sportivul din Petroșani care a pornit la începutul lunii septembrie într-o noua aventură acvatică, a ajuns în Turcia.
După aproape două luni de înot prin apele Mării Negre, pe teritoriul României și al Bulgariei, a venit momentul ca acesta să ajungă în Turcia. Bibliotecarul din Valea Jiului spune că de aici se complică lucrurile.
„Până aici am înotat 510 km, din care 275 în Bulgaria și 235 în România. Astea sunt distanțele. Vreau să mulțumesc echipei mele pentru sprijin și ajutor. Călin Ene, Lucian Ionescu, Adrian Zapis, Viorel Adi Dăianu, Ulise Galu, Vanea Aniko Emese. Mulțumesc și domnului consul Mazilu pentru excelenta cooperare. Prietenele mele, meduzele, se încăpățânează cu administrarea de sărutări veninoase. Strângem din dinți și mergem înainte. Apa este încă suportabilă pentru mine. Doamne ajută!“ – a scris maratonistul pe pagina sa oficială de Facebook, pe 19 octombrie.
Sâmbătă, hunedoreanul a revenit cu o primă postare despre impresiile pe care i le-a făcut Turcia după primii 8 km parcurși în interiorul granițelor sale maritime.
„Impresie excelentă despre Turcia! N-a mai călcat piciorul meu niciodată prin Turcia. Și l-am adus înotând! Eram tare curios! Și așa a fost prima impresie. Ne-au așteptat cu ambarcațiune pe graniță, ne-au invitat politicos să urcăm la bord, ne-au condus la primul port unde ne-au făcut formalitățile de intrare. Timp în care am fost serviți cu trei feluri de mâncare, ceai, cafea. Ne-au asigurat de tot sprijinul, 24 din 24. Apoi ne-au dus înapoi de unde ne-au luat. Profesioniști! Și primele fotografii din Turcia au fost făcute de către Paza de Coastă“, a scris Avram Iancu pe Facebook.
Continuă însă periplul pe Marea Neagră până la destinația finală: Istanbul.
„Am parcurs 14 km (n.red. în 24 de ore), 8 deja în Turcia. Am ajuns în pustietate! Joncțiunea cu mașina este imposibilă. Știam asta și am luat cu noi kitul de supraviețuire: cort, saci de dormit, izoprene, apă, mâncare și baterii externe. Suntem independenți. Mulțumesc Ulise Galu pentru suportul excelent pe apă. Mulțumim amândoi lui Elvir Aslan pentru treaba de pe uscat“, a mai afirmat sportivul din Petroșani.
Avram Iancu a pornit înot, pe 2 septembrie, de la Sulina, propunându-şi să străbată un traseu de 630 de kilometri de-a lungul coastei Mării Negre, până la Istanbul. El şi-a început cursa din locul în care s-a aflat, anul trecut, la finalul celor 2.860 de kilometri pe care i-a parcurs înot, în vara lui 2017, pe întreg cursul Dunării.
Sportivul şi-a propus să încheie noul parcurs după aproximativ 45 de zile, în jurul datei de 17 octombrie, cursa fiind dedicată Anului Centenar al Marii Uniri.
„Doresc ca, de unde s-a terminat o poveste, să începem o alta pentru a reaminti românilor deznădăjduiţi şi pentru a arăta lumii întregi că ADN-ul românesc este puternic”, scria, la debutul cursei, pe site-ul său, Avram Iancu.
Polisportivul din Petroşani este cunoscut pentru performanţele sale prin care a parcurs înot Canalul Mânecii, în august 2016, şi pentru faptul că a înotat, în vara lui 2017, pe tot traseul fluviului Dunărea, fără să poarte costum de neopren sau labe de înot.