Elevii constănțeni cheltuie sute de lei lunar pentru a plăti abonamente de transport ca să ajungă la școală. Nimeni nu le decontează un leu!
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 18 octombrie 2018, 09:44
Transportul elevilor din județul Constanța, care învață la școli din municipiu, nu poate fi decontat nici anul acesta.
Directorii şcolilor, ai căror elevi fac naveta în localitatea de domiciliu, spun că nu pot plăti copiilor transportul, deoarece, legal, naveta este decontată de către Ministerul Educaţiei, doar dacă transportatorii nu depăşesc preţul maximal impus.
La Liceul de Telecomunicaţii Constanţa sunt peste 300 de elevi, care fac naveta zilnic însă, nu beneficiază de decontare:
„Fac naveta din Adamclisi, 64 de kilometri, iar abonamentul de transport costă cam 350-400 de lei. Suma nu este decontată“, spune un elev.
„Fac naveta din Dorobanțu, iar abonamentul 450 de lei și nu mi se decontează deloc. De la Dorobanțu până în Constanța sunt 36 de km, iar abonamentul ar trebui să coste 125 de lei. Operatorul de transport nu a fost de acord să treacă o sumă mai mică de vreme ce el încasează mai mult. Mereu mergem cu carnetul de elev și avem o reducere de 20 de lei“, ne-a povestit o altă adolescentă ai cărei părinți sunt nevoiți să facă eforturi financiare mari pentru a o putea trimite la liceu în Constanța.
Potrivit Hotărârii Guvernului, tarifele maxime pentru abonamentele acordate elevilor pot varia între 10 lei, pentru distanţa minimă de 3 kilometri şi 174 de lei, pentru distanţa maximă de 50 de kilometri.
Hotărârea nu poate fi aplicată – spune preşedintele Federaţiei Operatorilor din Transportul Rutier, Augustin Hagiu:
„Unii transportatori din țară au contract de legare a gestiunii și tarifele sunt bătute în cuie. Prin Hotărâre de Consiliu Județean, alți operatori, care nu au contract de legarea gestiunii, nu se pot supune la rândul lor acestei hotărâri. Hotărârea de Guvern nu ține seama de costurile operaționale atât timp cât atribuirea contractelor și atribuirea traseelor s-a făcut pe baza cererii și ofertei, fără a interveni aspectul de serviciu public, ei nu pot fi constrânși prin niciun fel de act normativ să presteze la un anumit tarif de călătorie. Guvernul a dat hotărârea, dar nu s-a gândit și la cine acoperă aceste costuri“, explică Augustin Hagiu, reprezentatul transportatorilor.