Tentativă de salvare a Cazinoului din Constanța. Lucrările de conservare încep pe 22 octombrie
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 15 octombrie 2018, 12:46
Lucrările de punere în siguranță a clădirii Cazinoului din Constanța vor începe de data de 22 octombrie, după cum a anunțat luni primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău.
„Lucrările vor fi realizate într-un parteneriat încheiat între municipiul Constanța și o companie. Municipiul a emis autorizația de construire – de fapt pachet: certificat de urbanism și autorizație de construire pentru lucrări de primă urgență. Am obținut avizul Ministerului Culturii pentru aceste lucrări“, a precizat primarul.
Există deja și un grafic sumar al acestor lucrări care conține elemente precum: montarea unui gard de limitare a accesului, procedeu care necesită 15 zile; alte 30 sau 40 de zile fiind necesare pentru montarea plăcilor de policarbonat acolo unde elementele de finisaj lipsesc în urma degradării. Reparații șarpantă și învelitoare lipsă -10 zile, curățare jgheaburi și evacuare ape – 5 zile, infiltrațiile de apă fiind una dintre cauzele esențiale ale degradării imobilului amplasat chiar pe malul mării. Vor fi de asemenea demontate candelabrele, iar terasele vor fi hidroizolate, procedeu care va dura alte aproximativ 10 zile.
„Lucrăm cu marjă, pentru că atunci când te apuci de o lucrare nu știi dacă nu cumva va trebui să înlocuiești mai multe geamuri. Graficul conține mult mai multe lucrări, am trecute inclusiv detaliile tehnice, pentru că noi a trebuit, în momentul în care am mers să obținem avizul Comisiei Naționale să prezentăm tipurile de lucrări și materialele pe care le vom folosi la aceste lucrări“, a mai completat Făgădău.
Lucrările se vor finaliza în jurul datei de 14 noiembrie – Ziua Națională a Dobrogei, a mai dat asigurări primarul. Un aspect interesant menționat de șeful administrației publice locale este cel legat de costurile lucrărilor de punere în siguranță: zero lei! Acest lucru este posibil în contextul în care Primăria Constanța a încheiat un parteneriat cu o firmă privată al cărei unic profit din această înțelegere este sporirea capitalului de imagine, după cum afirmă Decebal Făgădău. Acesta nu a menționat deocamdată numele companiei care se va ocupa de lucrările de conservare, spunând că o va face pe data de 22, când demarează oficial totul.
„Legat de banii care s-au strâns ca urmare a campaniei Neversea. S-au strâns 10.000 de euro contribuția celor de la Kaufland, donații ale participanților la Neversea 6.000 de lei și de asemenea vom avea o contribuție din partea celor de la Neversea. Una peste alta vorbim de aproximativ 25.000 de euro. Banii aceștia îi vom folosi după ce ne vom sfătui cu Compania Națională de Investiții la elementele de protecție exterioară. Deci pe măsură ce CNI va finaliza licitația, în acel moment Municipalitatea se va ocupa să împrejmuiască într-un mod atractiv, într-un mod corespunzător astfel încât nouă să nu ne lipsească Cazinoul. Cu alte cuvinte, nu aș vrea să vedem doar niște schele și niște plasă verde semn că acolo a fost cândva Cazinoul, se lucrează și o să-l descoperim“, a mai punctat primarul Municipiului Constanța.