Simulare SEISM 2018: Peste 400 de morți și 200 de clădiri prăbușite. A fost solicitată instituirea stării de urgență UPDATE
Publicat de , 13 octombrie 2018, 15:31
Cea mai mare simulare de intervenţie în caz de cutremur, din ultimii 20 de ani, este în curs de desfăşurare în toată ţara. Alarma pentru acest exerciţiu a fost dată la ora 8:37 pe un scenariu care presupune că ar fi avut loc un seism major de 7,5 pe scara Richter.
Raed Arafat a făcut, în urmă cu puțin timp, declarații, în urma ședinței care a avut loc la sediul Centrului Național pentru Coordonare și Conducere a Intervenției de la Ciolpani, în prezența primului-ministru al României, Viorica Dăncilă. Secretarul de Stat în MAI a precizat că în urma ședinței au fost dispuse măsurile necesare pentru buna desfășurare a acțiunilor întreprinse în sprijinul populației în contextul exercițiului SEISM 2018.
În timpul conferinței de presă a fost realizată o evaluare a pagubelor rezultate în urma seismului. Conform scenariului, se preconizează 1.000 de victime, dintre care peste 400 de persoane decedate, peste 200 de clădiri prăbușite, 800 afectate grav, peste 1400 afectate mediu, fiind necesară efectuarea de expertize. „Clădirile afectate aparțin instituțiilor publice de la nivelul municipiului București, dar și imobile de locuit, printre care și clădiri cu grad de ocupabilitate mare, astfel încât se prognozează un număr mare de victime“, a precizat Raed Arafat.
Tot personalul din unitățile Agenției Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale de la trei unități din București și zonele limitrofe se află în dispozitiv. Sunt pregătite căsuțe, corturi și alimente de primă necesitate pentru populația afectată, dar și medicamente și alte dispozitive medicale, care vor fi utilizate în funcție de necesar.
„Forțele și mijlocele pentru situații de urgență se află în teren pentru salvarea persoanelor aflate în situații de risc și se fac toate eforturile necesare pentru ca numărul de victime să fie cât mai mic. În sprijinul structurilor profesioniste de intervenție se află și celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne – Poliție, Jandarmerie, Inspectoratul General de Aviație, dar și forțe ale Ministerului Apărării Naționale“, a mai spus Arafat.
Secretarul de stat în MAI a anunțat că a fost propusă instituirea stării de urgenţă, ce urmează a fi supusă spre aprobare preşedintelui României.
„În cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, am solicitat – şi a fost aprobată de doamna prim-ministru – trimiterea către preşedintele României solicitarea de instituire a stării de urgenţă, care este necesară (…) pentru a putea interveni corect şi pentru a putea stabili toate măsurile sau implementa toate măsurile care sunt necesare pentru noi. Astfel, cererea a plecat către Preşedinţie şi aşteptăm emiterea decretului prezidenţial pentru instituirea stării de urgenţă pentru o durată de 15 zile“, a declarat Raed Arafat, în cadrul unei conferinţe de presă la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de la Ciolpani.
Totodată, Arafat a precizat că la Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă s-a stabilit că se va apela la sprijin internaţional. „Lucru pe care l-am făcut din timp. Am pus în prealertă şi Mecanismul de protecţie civilă european, precum şi Centrul pentru răspuns la dezastre al NATO, iar doamna prim-ministru a validat aceste cereri, în cadrul Comitetului, urmând să primim ofertele din partea ţărilor care au primit solicitarea noastră“, a mai afirmat Raed Arafat.
Exercițul de simulare început astăzi va dura cinci zile şi presupune inclusiv mobilizare internaţională, după cum a explicat secretarul de stat în MAI.
În acest exerciţiu sunt implicate toate autorităţile de la cele locale până la Guvern şi Preşedinţie, iar modul în care intervin salvatorii este monitorizat de experţi ai Comisiei Europene, ai NATO şi din Statele Unite.