Expoziție de păpuși cu costume inspirate din portul etniilor dobrogene, deschisă astăzi la Muzeul de Artă Populară FOTO
Publicat de , 12 octombrie 2018, 17:14
Papușile expoziției „Dobrogea – spațiu multietnic, păpuși cu marcă identitară“ pot fi admirate, începând de astăzi, la Muzeul de Artă Populară Constanța. Evenimentul este organizat în colaborare cu comunitatea armenilor din Dobrogea.
Expoziția constă într-o colecție de păpuși cu costume inspirate din portul tradițional al etniilor dobrogene, cu elemente de stilizare, după un concept original.
Cele 14 creații au fost modelate cu măiestrie, din polimer si papier mache, de către artista tulceană Elena Orbocea, secretar artistic la Teatrul „Jean Bart“ din Tulcea. Colecția simbolizează prietenia și respectul care exista de secole între etniile din Dobrogea.
„Este vorba despre o manifestare foarte frumoasă, dedicată Centenarului Marii Uniri, dar și celeilalte sărbători – 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu țara. Expoziția este deschisă la parterul muzeului și cuprinde un număr de 14 păpuși care sunt inspirate din spațiul multietnic dobrogean. Elena Orbocea a făcut pentru asta documentare, a studiat cataloagele de costum popular existente, a făcut vizite la fiecare etnie din Dobrogea, deci s-a documentat, dar a trebuit să creeze niște costume reduse la dimensiunile păpușilor. În felul acesta au fost stilizate motivele decorative, în sensul că acestea au fost prelucrate și simplificate, păstrând, însă, elementele esențiale. Elena Orbocea cunoaște foarte bine tipologia costumului popular, în sensul că ea a trebuit să respecte liniile de croi. A făcut tipare, a învățat punctele de cusătură și a creat costume pentru fiecare etnie. Ceea ce mi se pare foarte interesant este modul în care a modelat chipul fiecărei păpuși, astfel încât să redea fizionomia fiecărei etnii. Păpușile sunt vesele sau supărate, altele sunt cu o privire ghidușă, altele – puse pe taifas, și în felul acesta ele sunt și aranjate în expoziție. Interesant este că fiecare păpușă are un nume, care este specific etniei pe care o reprezintă“, a declarat Maria Magiru, directorul Muzeului de Artă Populară Constanța.
Citește și:
Expoziția este deschisă până pe 12 noiembrie. Muzeul poate fi vizitat zilnic, între orele 9:00 – 17:00.
Reporter: Silvia Pascale
Foto: Silvia Pascale