Procesul de votare a început în majoritatea secţiilor; s-au înregistrat câteva excepţii
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 6 octombrie 2018, 09:06
Procesul de votare la referendumul pentru revizuirea Constituţiei a început în majoritatea secţiilor de vot; sunt câteva excepţii înregistrate în sectorul 3 al Capitalei şi într-o localitate din Teleorman, a anunţat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.
La Constanța și Tulcea până la ora 10.00, nu au fost înregistrate evenimente în măsură să perturbe desfășurarea referendumului.
‘În majoritatea secţiilor de vot procesul de votare deja a început. Din informaţiile primite până în prezent sunt câteva excepţii din cauza faptului că preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare nu au preluat materialele necesare votării sau nu s-au prezentat la secţia de vot. Astfel de situaţii au fost înregistrate în sectorul 3 al Capitalei. La o secţie dintr-o localitate din Teleorman urmează să fie desemnat un alt preşedinte de secţie, după ce preşedintele iniţial a anunţat că a avut un deces în familie’, a precizat Dajbog.
Potrivit acesteia, pe perioada campaniei pentru referendum s-au desfăşurat 13 manifestări electorale. ‘În timpul campaniei şi în ziua de dinaintea referendumului au fost înregistrate 48 de incidente electorale, majoritatea având legătură cu amplasarea ilegală a unor bannere, afişarea mijloacelor de propagandă în alte locuri decât cele prevăzute de lege sau distrugerea afişelor electorale. Valoarea totală a amenzilor aplicate se ridică la 3.500 de lei’, a spus Monica Dajbog.
Ea a afirmat că ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a solicitat structurilor MAI ‘atenţie maximă în aceste zile, astfel încât referendumul să decurgă fără probleme din punct de vedere al ordinii publice, iar semnalările de încălcare a legii să fie rezolvate cu operativitate şi profesionalism’.
Purtătorul de cuvânt al MAI a subliniat că, pe parcursul celor două zile de referendum, de la nivelul ministerului se va acorda sprijin de specialitate structurilor mobilizate în ţară şi se va monitoriza situaţia din teren. ‘Specialiştii din minister sunt în contact permanent cu comandamentele operaţionale activate în fiecare judeţ şi la nivelul municipiul Bucureşti’, a precizat ea.
Potrivit Monicăi Dajbog, din punct de vedere al bunei organizări şi desfăşurări a referendumului, atribuţiile principale revin Biroului Electoral Central, oficiilor electorale şi birourilor electorale de circumscripţie, precum şi preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare. ‘Structurile Ministerului Afacerilor Interne nu au atribuţii în ceea ce priveşte desfăşurarea procesului de vot, ci doar cu privire la asigurarea ordinii publice, paza secţiilor de vot şi rezolvarea sesizărilor referitoare la săvârşirea de contravenţii şi infracţiuni’, a precizat Dajbog.
Ea a reamintit că, sâmbătă şi duminică, pentru desfăşurarea referendumului în condiţii de siguranţă vor fi mobilizaţi în medie, zilnic, 38.000 de angajaţi ai MAI, în majoritate poliţişti, pompieri şi jandarmi, care se adaugă dispozitivului de 12.000 de efective care acţionează în mod curent la nivel naţional.
Totodată, purtătorul de cuvânt al MAI a menţionat că serviciile pentru evidenţa persoanelor vor lucra cu publicul atât sâmbătă, cât şi duminică, între orele 7,00 şi 21,00.
‘Astfel, cetăţenii care nu au carte de identitate valabilă, dar doresc să participe la referendum pot să îşi obţină documentul în aceste zile. Pot participa la referendum persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cele care împlinesc această vârstă în ziua în care merg la vot. Precizez că în zilele referendumului împlinesc 18 ani 1.255 de tineri’, a declarat Dajbog.