Dispozitive moderne pentru diabetici. Cine beneficiază totuși de ele?
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 2 octombrie 2018, 14:31
La aproape o lună, de la anunţul privind dispozitivele moderne pentru diabetici, decontate de CNAS, lucrurile nu sunt clare pentru pacienţi.
Premierul anunţa că toţi diabeticii, indiferent că sunt copii, tineri sau adulţi, vor beneficia de dispozitive medicale moderne de monitorizare a glicemiei şi de administrare a insulinei, decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.
Însă, normele de aplicare prevăd un număr limitat de astfel de dispozitive, spune Maria Mesaroş, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Pacienţi cu Diabet Zaharat din România:
„Hotărârea de Guvern este OK. Toți cei care diabet de tip I, până la 18 ani sau de la 18 la 26 de ani dacă sunt în sistemul de învățământ beneficiază de pompe și senzori. Peste 26 de ani, bineînțeles că cei care au intrat în program rămân cu ele, iar cei care au peste 26 de ani, la recomandare specialistului pot să beneficieze în continuare de pompă sau senzori. Proritate vor fi într-adevăr copiii, cei mici. Probabil de la 0 la 8 ani, probabil în prima fază sau în funcție de recomandările specialiștilor, care sunt urgențele, unde nu există control, unde sunt hipoglicemii frecvente. Sunt deci niște criterii“, explică Maria Mesaroș.
Un alt aspect care a ridicat probleme a fost data începerii programului:
„Deruta cea mare a fost că normele sunt prevăzute pentru anii 2017-2018, însemnând încă trei luni, octombrie, noiembrie, decembrie. Există un anume număr de senzori, circa 500 și 260 de pompe. Deci probabil doar atât se pot pune în acest an, pentru că nu avem nici acele centre care ar trebui să fie vreo 25 la nivel de țară. În doar 5 centre naționale, din păcate specialiștii în diabet spuneau că mai mult de 100 de pompe pe an nu pot să pună. Ei acum se străduiesc și încearcă să pună 260. Încă sunt nelămuriri pentru că nu sunt întocmite foarte clar. Unii medici înțeleg într-un fel, alții în alt fel, pacienții într-un fel“, a mai atras atenția Maria Mesaroș.
Conform evidenţelor CNAS, în programul Naţional de Diabet sunt trataţi aproximativ 830.000 de pacienţi, dintre care peste 3.000 sunt copii.
În judeţul Constanţa sunt peste 100 de copii diagnosticaţi cu diabet insulinodependent.