Eu Aleg România 100 | Expoziția „Istoria românilor în 100 de momente esențiale“ vă așteaptă s-o vizitați până pe 1 decembrie
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 29 septembrie 2018, 15:45 / actualizat: 1 octombrie 2018, 13:35
Expoziția „Eu Aleg România 100“ a fost inaugurată ieri în parcul Arheologic din Constanța. A fost o sărbătoare a dobrogenilor ce a marcat, în avans, bucuria Centenarului Marii Uniri. În cadrul expoziției – Eu aleg România – sunt redate în imagini 100 de momente esențiale din istoria românilor. Evenimentul cultural România 100 – Eu aleg România, organizat de Radio Constanța și inițiat de Radio România a fost completat cu un spectacol folcloric la care au participat artiști precum Petrică Mâțu Stoian, Ciprian Roman, dar și ansambluri folclorice tradiționale ale minorităților din Dobrogea.
- Redactor: Silvia PASCALE
Lângă statuia Victoriei amplasată în Parcul Arheologic din Constanța au răsunat ieri cântece patriotice care au amintit de vitejia străbunilor jertfiți pentru idealul Marii Uniri. Copii, adolescenți, tineri, dar și bunici s-au prins în hore și s-au bucurat de evenimentul cultural România 100 – Eu Aleg România, un proiect Radio România.
„Ar trebui să vorbim mai des despre principii solide, despre valori adevărate, despre oameni, despre dragoste de țară, pentru că ceea ce sărbătorim de fapt în acest an, și cred că trebuie să ne întoarcem cu fața și către trecut și să ne arătăm recunoștința față de înaintașii noștri care au făcut posibile acele momente istorice și care au reușit să transforme România și statul român în ceea ce este astăzi, o țară demnă, liberă, cu care să ne mândrim. Cred că toate momentele au fost importante. Fie că vorbim de 24 ianuarie 1859 și n-aș spune că a fost o Mică Unire, pentru că cred că e o greșeală; a fost un moment important, o piatră de temelie la ceea ce avea să se întâmple ulterior, momentele din 1918. Cred că este vorba despre noi, despre unitate, să înțelegem că împreună trebuie să conservăm tradițiile și valorile, să dovedim că în timp vom avea grijă ca țara noastră să rămână așa cum este, să realizăm un viitor frumos pentru copiii noștri și să-i învățăm pe cei urmașii noștri să se respecte pe ei și istoria, să înțeleagă istoria tocmai pentru a ști încotro trebuie să ne îndreptăm“, a fost îndemnul rostit în discursul său de viceprimarul Municipiului Constanța, Costin Răsăuțeanu.
Invitații au admirat expoziția foto-documentară ce surprinde 100 de momente esențiale din istoria românilor.
„Eu am mai citit și acasă despre Centenar și pot spune că cel mai mult sunt pasionată de regalitate și tot ce înseamnă monarhie și monarhia din România“, ne-a dezvăluit o adolescentă pe care am zărit-o absorbită de panourile amplasate în Parcul Arheologic din Constanța.
Reporter: Ai găsit informații interesante în această expoziție?
„Da, sunt destul de multe informații interesante și inedite“, a mai spus fata.
„Ne învață despre străbunii noștri, despre faptele importante petrecute în trecut, ne învață cum trăiau oamenii în epocile anterioare, sunt adevărate lecții de viață. Mi se pare o idee foarte creativă, avem multe de învățat din tot ce ne cuprinde în lumea aceasta. Este un moment unic, avem multe de afla, de descoperit, încă nu am învățat cât trebuie, chiar trebuie să investigăm istoria mai mult cât trăim pe lumea aceasta pentru este esențial să învățăm din greșelile de ieri ca să nu le mai repetăm mâine“, este lecția de viață pe care o primim de la o copilă care nici n-a împlinit încă 14 ani, dar care gândește cu maturitatea și responsabilitatea unui adult.
În cadrul campaniei de promovare a celor 100 de momente esențiale din istoria românilor, echipa Radio Constanța a abordat repere istorice precum Gânditorul de la Hamangia, Îndrăgostiții de la Sultana, Expediția lui Lisimah, Campania lui Darius, Monumentul Triumfal de la Adamclisi, Podul de la Cernavodă sau Bisericuțele Rupestre de la Basarabi (Murfatlar). Filmele documentare sunt postate pe site-ul campaniei eualegromania.ro, dar și pe canalul de Youtube al aceleiași campanii.
„Un proiect foarte bun, un proiect pentru Unirea României, a românilor, să trăim o viață mai fericită și mai bună“, este îndemnul unui domn pe care de asemenea l-am regăsit admirând panourile expoziției.
După vernisajul de ieri a început spectacolul folcloric susținut de interpreții Ciprian Roman, Petrică Mâțu Stoian, Mituța și Dumitru Ridescu, Alexandru Moldoveanu, ansamblurile folclorice dobrogene: Româncuța, Elpis, Cansu și Vanghelizmo.
Nu a lipsit nici parada uniformelor militare din Primul Război Mondial confecționate și prezentate de Asociația Culturală Tomis. Expoziția Eu Aleg România 100 de Momente Esențiale rămâne deschisă până la data de 1 decembrie, timp în care așteptați sute de elevi din întreg județul să o vadă.