AFDPR Constanța are nevoie de sprijin pentru a ridica un memorial al victimelor Canalului, lângă Poarta Albă
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 26 septembrie 2018, 15:45
Asociația Deținuților Politic din România, filiala Constanța, este nevoită să-și desfășoare activitatea într-un spațiu restrâns, într-un apartament de 2 camere, dintr-o casă veche, cu chiria plătită din banii lor, în Cimitirul Eroilor, morții lor nu au apă, dar nu se plâng, sunt demni și încă au speranța că pot lăsa moștenire generațiilor viitoare un muzeu, în aer liber, în memoria celor care au murit construind Canalul Dunăre- Marea Neagră.
- Redactor: Cecilia PĂTRĂHĂU
Paul Andreescu, fost deținut politic: „Lângă monumentul ridicat de noi la Poarta Albă, care spre rușinea autorităților statului de la cel mai înalt nivel până la administrația locală, tot noi ne îngrijim de el. Gândindu-ne la viitor, am vrut să fie ridicată o mănăstire. Pentru asta am mers cu ÎPS Teodosie la fața locului cu mulți ani în urmă, am hotărât că acolo se va ridica mănăstirea, după care am început demersurile așa cum ne înțeleseserăm și totul a încetat. Cineva a intervenit și a hotărât ca mănăstirea să se facă în alt loc“.
Cu toate acestea, au primit promisiunea că se va face aici totuși un schit. Dar nu se știe când.
Paul Andreescu, fost deținut politic: „Atunci ne-am gândit să construim lângă monument un muzeu al Canalului. Avem proiectul, este plătit de noi. Intrarea ar urma să se facă pe poarta de la monument. Muzeul are o alee sub formă de cruce, pe o parte și pe alta a aleii ar fi montate plăci din granit negru pe care le avem deja, pe care vor fi scrise numele celor pe care noi îi avem în evidențele noastre ca exterminați la canal între anii 1950 – 1953. Este vorba de 841 de nume“.
Cu siguranță sunt mai multe victime, însă nici acum, în anul 2018, numele acestora nu pot fi obținute de nicăieri, spune cu durere în suflet Paul Andreescu, fost deținut politic:
„Se va construi o troiță, pe laterale vor fi două ziduri pe care vor fi montate plăci cu gravuri, cu aspecte din timpul lucrărilor pe canal, cu deținuți politic, iar în mijloc va fi stâlpul infamiei“ – de care erau legați deținuții și lăsați să moară în chinuri. Ce este mai trist, este că pentru a-și vedea visul cu ochii – acest muzeu în aer liber – este nevoie de 960.000 de lei.
Monumentul a fost ridicat pe o suprafață de 1600 mp, iar pe restul de 3000 mp foștii deținuți politic vor să construiască muzeul, al cărui proiect îl au și este realizat de arhitectul Teodoru, după un desen al fostului deținut Ion Pușchilă.
Cu toate că au făcut apel la toate instituțiile și locale și naționale, nu au primit decât de la o firmă preluată de ruși 10.000 de lei. Dar cum spune Paul Andreescu: „morții de la Canal nu sunt doar ai noștri, sunt ai întregii națiuni române“.