Un acvariu și un planetariu nou-nouțe vor fi construite în incinta Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 25 septembrie 2018, 11:30 / actualizat: 26 septembrie 2018, 5:18
[button color=”#COLOR_CODE” background=”#COLOR_CODE” size=”medium” src=”PLACE_LINK_HERE”]ADD_BUTTON_CONTENT[/button]
Sunt toate șansele ca, în viitorul sezon estival, numărul celor care vor viziona spectacole la Planetariul Constanța să crească. Cum se poate acest lucru, ne-a explicat directorul Complexului Muzeal de Științele Naturii (CMSN), Adrian Bîlbă.
Va fi construit un nou planetariu, din panouri fonoabsorbante ușoare, funcțional doar pe perioada sezonului estival. Amplasamentul va avea 200 de locuri, față de 60, cât are în prezent, și un diametru al cupolei cu 7 metri mai mare decât al celui existent. Noua construcție va permite creșterea cu 300% a numărului de spectatori și, implicit, va duce la creșterea veniturilor.
Clădirea veche va fi funcțională pe timpul iernii, iar vara va fi destinată spectacolelor pentru copii, pentru că are o acustică excelentă. Edificiul este important și din punct de vedere istoric și trebuie conservat, a declarat Adrian Bîlbă.
Neîncăpător este și Acvariul, al doilea din țară la vremea înființării, acum 60 de ani. Inspectoratul județean pentru Situații de Urgență a impus un număr maxim de 60 de persoane în incintă, fapt care duce la formarea de cozi la intrare și la reducerea încasărilor. Pentru mărirea capacității a fost depus, la Consiliul Județean Constanța (CJC), un proiect. Președintele Consiliului, Horia Țuțuianu, a transmis proiectul la Direcția Generală de Proiecte a CJC pentru a găsi finanțarea pentru această investiție a spus, pentru Radio Constanța, directorul CMSN.
Noul Acvariu ar urma să fie construit în spatele Planetariului. Ar fi fost interesant să fie construit la intrarea în Mamaia, dar din punct de vedere al logisticii și al gestionării acestuia este mai bine în interiorul complexului, a mai spus Bîlbă.
Redactor: Cristina ILIUȚĂ