În pragul aniversării a 25 de ani de la Revoluţie, Guvernul amână plata unor revoluţionari
Publicat de Bogdan Comșa, 18 decembrie 2014, 23:33 / actualizat: 19 decembrie 2014, 18:37
UPDATE Revoluţionarii îşi vor primi, în continuare, indemnizaţiile, atât anul viitor cât şi în 2016, a dat asigurări ministrul de Finanţe, Darius Vâlcov. Ministrul a precizat că în Monitorul Oficial a apărut, aseară, un text eronat potrivit căruia guvernul a amânat de la plată, pentru următorii doi ani, idemnizaţiile reparatorii pentru revoluţionari. Darius Vâlcov a mai spus că executivul va corecta greşeala respectivă până, cel târziu, în şedinţa de marţi, 23 decembrie.
………………………………………………………………………………
Indemnizaţiile reparatorii la care au dreptul revoluţionarii care, în decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri de oameni, construind şi menţinând baricade împotriva forţelor regimului comunist, şi copiii eroilor-martiri au fost amânate la plată de Guvern pentru următorii doi ani, până în 2017, scrie Mediafax.
Amânarea a fost decisă prin ordonanţă de urgenţă.
Ordonanţa stabileşte că prevederile articolului 18 din OU 80/2010, modificată prin Legea 283/2011, vor fi aplicate şi în 2015 şi 2016.
Articolul respectiv, introdus prin Legea din 2011, stabilea că, în 2012, indemnizaţiile prevăzute la articolul 4 din Legea recunoştintei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nu se acordă.
Articolul 4 menţionat face referire la persoanele care, în perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri sau mulţimi de oameni, au construit şi menţinut baricade împotriva forţelor de represiune ale regimului totalitar comunist, au ocupat obiective de importanţă vitală pentru rezistenţa regimului totalitar şi le-au apărat până la data judecării dictatorului Nicolae Ceauşescu, în localităţile unde au luptat pentru victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi cei care au avut acţiuni dovedite împotriva regimului şi însemnelor comunismului între 14- 22 decembrie 1989, denumiţi „Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite”, şi stabileşte că aceştia trebuie să primească o indemmnizaţie lunară, calculată prin aplicarea unui coeficient de 1,10 la salariul mediu brut pe economie, dacă venitul lor este mai mic decât acest indicator.
De aceleaşi drepturi ar trebui să beneficieze şi copiii eroilor-martiri, indiferent de vârstă, dacă nu sunt încadraţi într-o formă de învăţământ ori nu realizează venituri din motive neimputabile lor.