Elevii mai multor școli din județul Tulcea riscă să învețe la iarnă în frig
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 24 septembrie 2018, 18:52
Un număr de 14 unităţi de învăţământ din judeţul Tulcea au asigurat combustibilul pentru sezonul rece într-o proporţie mai mică de 50%, a declarat luni, în timpul Colegiului prefectural, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), Lucica Popişcă.
În aproape toate unităţile de învăţământ s-au început demersurile pentru completarea stocurilor de combustibili necesari asigurării căldurii în sezonul rece 2018-2019, 14 dintre acestea neavând asigurat în momentul de faţă nici măcar 50% din necesarul de combustibil.
‘Este obligaţia autorităţilor locale de a aproba cererea de deschidere de credite lansate de unităţile de învăţământ. Am primit asigurări că până la data de 15 octombrie în toate şcolile va exista combustibil în proporţie de 100%’, a menţionat inspectorul general al ISJ.
Printre unităţile de învăţământ care au asigurat în proporţie de până la 50% combustibilul pentru depăşirea sezonului rece, conducerea ISJ le-a amintit pe cele din oraşul Babadag şi din comunele Beidaud, Carcaliu, Casimcea, Chilia Veche şi IC Brătianu.
‘Primăria a asigurat încă de la începutul anului fondurile pentru combustibilul necesar şcolii’, a menţionat, pentru Agerpres, primarul comunei Chilia Veche, Georgeta Ciupitu.
Una din problemele legate de sezonul rece şi sesizate de conducerea ISJ a fost cea de la Grădiniţa nr. 3 din municipiul Tulcea, acolo unde au început lucrări de reabilitare, iar cinci grupe de copii au rămas fără spaţii necesare funcţionării pe timp de iarnă.
‘Propunerea Primăriei de a încălzi electric cinci săli nu mi se pare realizabilă. Clădirea este foarte înaltă, are peste patru metri, şi nu cred că există o instalaţie suficient de puternică. Aceasta este cea mai sensibilă problemă pe care o avem în acest moment’, a mai spus inspectorul general al ISJ.
În timpul Colegiului prefectural, Lucica Popişcă a amintit că nouă unităţi de învăţământ din judeţ nu au primit autorizaţie de funcţionare din cauza lipsei apei potabile şi a lucrărilor de reabilitare aflate în derulare.
În ceea ce priveşte situaţia şcolilor fără avize de securitate la incendiu, potrivit sursei, situaţia este fluctuantă în funcţie de schimbările din reţeaua şcolară, unele instituţii depunând dosare pentru obţinerea avizului.
În acelaşi timp, la nivelul şcolilor unde s-au executat lucrări de modernizare ori de reabilitare, au fost constatate probleme din cauza cărora nu se pot obţine avizele de securitate la incendiu sau de funcţionare în următorii cinci ani, din cauză că lucrările realizate sunt în termen de garanţie. O asemenea situaţie se înregistrează, potrivit ISJ, la căminul campusului şcolar din comuna Topolog, reabilitat cu 14,7 milioane de lei printr-un program guvernamental acum aproape trei ani, şi care va rămâne în următorii ani fără autorizaţie de funcţionare.
De asemenea, la grădiniţa din Ostrov, unitate reabilitată cu fonduri europene, este nevoie de fonduri considerabile, potrivit ISJ, pentru refacerea plafonului unităţii, astfel încât să se poată obţine avizul de securitate în caz de incendiu.