Când poţi să conduci legal fără să porţi centură de siguranţă?
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 24 septembrie 2018, 13:18
Inventată în urmă cu mai bine de un secol, centura de siguranţă este – alături de celebrul airbag – cel mai important element de siguranţă pasivă din istoria industriei auto. Centura de siguranţă a salvat de-a lungul timpului milioane de vieţi omeneşti însă, chiar şi aşa, există numeroşi şoferi, atât la nivel global, cât şi în România, care nu o folosesc.
Nici frică de amenzi şi nici măcar gândul la o moarte violentă nu îi poate convinge pe şoferii români să apeleze la centură de siguranţă. Există totuşi şi câteva excepţii de la obligativitatea purtării centurii de siguranţă, şi anume:
- conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staţionează;
- femeile în stare vizibilă de graviditate;
- conducătorii de autoturisme care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transporta pasageri;
- persoanele care au certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea care contraindica purtarea centurii de siguranţă;
- instructorii auto pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învaţă să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere.
Copiii cu vârsta sub 12 ani sau cu înălţimea sub 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranţă adaptate greutăţii şi dimensiunilor lor, iar cei cu vârsta sub 3 ani se transporta numai în dispozitive de reţinere omologate.
Redactor: Daniel HARALAMBIE