Speranţa de viaţă a populaţiei Pământului a crescut, în medie, cu 6 ani
Publicat de Bogdan Comșa, 18 decembrie 2014, 17:37
Speranţa de viaţă a oamenilor a crescut la nivel mondial cu o medie de peste şase ani, din 1990, în urma scăderii ratei mortalităţii din cauza cancerului şi bolilor cardiovasculare în ţările bogate şi a creşterii ratei de supravieţuire a bolnavilor de tuberculoză, diaree şi malarie în ţările sărace.
Conform Mediafax, într-o analiză inclusă în studiul Global Burden of Disease (GBD) din 2013, cercetătorii din domeniul sănătăţii au spus, totuşi, că, în timp ce speranţa de viaţă este în creştere aproape în fiecare regiune a globului, o excepţie notabilă este sudul Africii subsahariene, unde decesele provocate de HIV/SIDA au dus la scăderea speranţei de viaţă cu câţiva ani, începând din 1990.
„Progresul pe care îl vedem în lupta împotriva unei varietăţi de boli şi răni este bun, remarcabil chiar, dar putem şi trebuie să facem lucrurile mai bune”, a declarat Christopher Murray, profesor la Universitatea Washington din Statele Unite, cel care a condus studiul publicat în revista medicală The Lancet.
Murray a declarat că creşterea uriaşă în domeniul acţiunilor colective şi al finanţărilor acordate pentru lupta împotriva unor boli infecţioase cu potenţial mortal, cum sunt diareea, pojarul, tuberculoza, HIV şi malaria, a avut un impact important, reducând rata mortalităţii şi crescând speranţa de viaţă.
Cercetătorul a mai spus că unele boli cronice importante au fost neglijate şi devin periculoase, dobândind potenţial mortal, mai ales în ceea ce priveşte afecţiunile provocate de droguri, ciroza ficatului, diabetul şi bolile renale.
Studiul GBD 2013 oferă cele mai cuprinzătoare şi actuale estimări ale numărului de decese anuale din 240 de cauze diferite, din 188 de ţări, pe o perioadă de 23 de ani, din 1990 până în 2013.
Analiza recentă a echipei conduse de Murray a descoperit că unele dintre cele mai sărace ţări au înregistrat creşteri excepţionale ale speranţei de viaţă în cei 23 de ani, oamenii din Nepal, Rwanda, Etiopia, Niger, Maldive, Timorul de Est şi Iran trăind în prezent cu 12 ani mai mult, în medie.
Totuşi, în ciuda scăderii importante a mortalităţii infantile în ultimii 23 de ani, malaria, diareea, infecţiile respiratorii, precum pneumonia, sunt încă în top cinci cauze ale morţii la copiii sub vârsta de cinci ani la nivel global, cauzând, anual, decesul a aproximativ două milioane de copii cu vârstele între o lună şi 59 de luni.
De asemenea, un alt succes amar îl reprezintă faptul că, deşi numărul deceselor provocate de HIV/SIDA a scăzut, la nivel mondial, în fiecare an de la vârful înregistrat în 2005, HIV/SIDA rămâne în continuare cea mai importantă cauză de deces prematur în 20 dintre cele 48 de ţări din Africa subsahariană.