Ce obligaţii au PIETONII atunci când circulă pe drumurile publice?
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 17 septembrie 2018, 19:07
Pentru o circulaţie cât mai fluidă şi civilizată pe drumurile publice, nu numai conducătorii auto trebuie să respecte nişte reguli, ci şi pietonii, norme scrise negru pe alb în Codul Rutier.
Înainte de toate, pietonii sunt obligaţi să circule pe trotuare sau dacă acestea nu sunt disponibile în zona respectivă, pe acostamentul (marginea) drumului.
În ceea ce priveşte traversarea unui drum, un subiect foarte delicat pentru români, pietonii au la fel de multe obligaţii ca şi drepturi. În primul rând, drumul se traversează numai pe trecerea de pietoni marcată corespunzător, nu pe lângă şi nici 50 de metri mai încolo, ci doar PE TRECEREA DE PIETONI!
Apoi, dacă aceasta este semaforizată, pietonii sunt obligaţi să treacă numai când semaforul este de culoare verde. Când culoarea verde devine intermitentă şi pietonul se află pe trecere, acesta are obligaţia să grăbească pasul sau dacă drumul are un refugiu central sau un spaţiu pe unde nu circulă maşinile să aştepte acolo până semaforul se face din nou verde.
Pietonilor le este interzisă traversarea atunci când se apropie un vehicul al serviciilor de urgenţă (poliţie, pompieri, salvare etc.) cu girofarurile şi sirena în funcţiune.
Totodată, ca şi pieton nu aveţi voie să traversaţi prin spatele sau fața vehiculelor oprite în staţiile mijloacelor de transport, decât dacă acolo există o trecere de pietoni.
În concluzie, pietonii, la fel ca şi şoferii, au şi drepturi dar şi obligaţii. Nu putem vorbi de o circulaţie civilizată pe drumurile publice atâta timp cât facem uz numai de una dintre cele două.
Redactor: Daniel HARALAMBIE