VIDEO: Atenție! De luni începe testarea testarea naţională a sistemului RO-ALERT
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 17 septembrie 2018, 08:06 / actualizat: 17 septembrie 2018, 10:03
Portalul www.ro-alert.ro dedicat informării populaţiei privind sistemul de avertizare-alarmare în situaţii de urgenţă a fost lansat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Sistemul RO-ALERT va fi folosit doar pentru situaţiile extrem de grave, precum fenomenele extreme.
„Sistemul RO-ALERT va fi folosit doar pentru situaţiile extrem de grave. Nu avem intenţia să folosim sistemul foarte frecvent pentru că atunci diminuăm interesul populaţiei plus devine foarte deranjant, pentru că (…) sunetul pe care îl dă acest sistem (…) nu se opreşte până nu se citeşte mesajul. Dacă telefonul este pe silenţios mesajul tot va veni cu sunet. Mesajul respectiv când vine înseamnă că este ceva grav”, a subliniat Raed Arafat.
El a subliniat că mesajele de avertizare nu sunt de tip SMS.
„Nu ne trebuie niciun număr de telefon. Noi nu accesăm datele personale ale persoanei. Când ai activat telefonul (…) pentru a primi mesajele, care sunt ca nişte mesaje radio care intră în telefon, telefonul le sesizează şi le afişează, singura corelare este faptul că eşti în zona în care se transmite mesajul. (…) Noi nu trebuie să identificăm numărul de telefon ca să transmitem un mesaj. Acesta nu este SMS, este alt tip de mesaj”, a declarat Raed Arafat.
Secretarul de stat în MAI a arătat că, în perioada 17-27 septembrie, sistemul RO-ALERT va fi testat la nivel naţional
El a menţionat la acest moment mesajele, care vor fi transmise de bază în limba română, existând posibilitatea să fie transmise şi în alte limbi, în funcţie de zonă, nu vor avertiza şi iminenţa unui cutremur pentru a nu induce panica în rândul oamenilor.
De asemenea, Arafat a menţionat că sistemul de avertizare se poate dezactiva, însă a subliniat că nu este recomandabil.
„Recomandarea noastră este să nu încerce cineva să dezactiveze pentru că îşi poate pune viaţa lui în pericol şi poate a familiei, pentru că asta înseamnă că el îşi anulează mijlocul prin care îşi poate salva viaţa, când IGSU emite o alertă”, a subliniat secretarul de stat.
El a precizat că RO-ALERT a costat aproximativ şase milioane de euro, iar sistemul este folosit şi în ţări precum Olanda, Letonia, SUA, Israel.
Raed Arafat a menţionat că într-o etapă ulterioară va fi organizată o campanie pentru sprijinirea oamenilor să-şi configureze telefoanele pentru primirea de mesaje de alertă. De asemenea, el a menţionat că telefoanele nu trebuie să fie de tip Smart Phone şi că începând cu luna decembrie va fi posibilă şi configurarea telefoanelor care folosesc configurarea de tip IOS.
„O să ajutăm oamenii care sunt în vârstă, care nu ştiu să-şi configureze telefonul sau să-l verifice să facă acest lucru. (…) Va fi o etapă ulterioară pe care o să o anunţăm”, a spus şeful DS
Singurele agenţii autorizate, în prezent, să emită mesaje de avertizare sunt: DSU, IGSU şi inspectoratele pentru situaţii de urgenţă teritoriale judeţene şi Bucureşti-Ilfov.
Sursa – agerpres