Competiția de eseuri „Tinerii României la Centenarul Marii Uniri“ și-a desemnat câștigătorii
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 10 septembrie 2018, 12:05
Între 7-9 septembrie, s-a desfășurat la Constanța finala concursului de eseuri ale studenților din cadrul proiectului „Tinerii României la Centenarul Marii Uniri“, implementat de Universitatea „Ovidius“, alături de alte universități partenere din țară: „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, „Ştefan cel Mare” din Suceava, „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu și Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, cu sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie. Studioul Regional Radio România Constanța, inițiator al acestui proiect fiind, de asemenea, unul dintre parteneri.
Redactor: Steliana BAJDECHI
De la lansarea sa în luna mai, proiectul „Tinerii României la Centenarul Marii Uniri” a avut ca obiectiv crearea unui cadru de întâlnire a studenților din diferite centre universitare pentru promovarea valorilor şi culturii naţionale şi a învăţământului academic. Au fost organizate ateliere de lucru în comun în cadrul universităților și între instituții.
Una dintre etapele proiectului a constat în realizarea de eseuri de către studenți. Aceste eseuri ale studenților vor fi tipărite într-un volum colectiv special, ce va fi lansat la data de 1 Decembrie 2018. La acestea se vor adăuga lucrări ale unor cadre universitare și ale unor elevi din învățământul preuniversitar constănțean, dedicate și aniversării a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la țară.
Dintre temele abordate menționăm: ”Rolul elitelor în dezvoltarea României moderne și contemporane” , ”Integritatea – valoare naţională a culturii româneşti”, ”Reflectarea Marii Uniri în literatura română” , ”Impactul Marii Uniri în presa din România”, ”Contribuția Bisericii la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918”, ”Economie, justiție și societate la 100 de ani de la Marea Unire”, ”Contribuția Bisericii la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 ”, ”Alba Iulia – simbol al României în anul Centenarului”, ”Economie, justiție și societate la 100 de ani de la Marea Unire” etc.
La etapa finală a concursului de eseuri, care a avut loc la Constanța, au participat studenți din țară, ale căror lucrări au fost selectate anterior de către fiecare universitate în parte.
Au fost acordate trei premii astfel:
- Premiul I: Elena Gheorghiu, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, cu tema: Contribuția lui Miron Cristea în promovarea ideii de unitate națională a românilor
- Premiul al II-lea: Maria Cristina Petrea, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, având tema: Diplomația românească din timpul Marelui Război în slujba idealului Unirii
- Premiul al III-lea: Georgiana-Isabela Istudor, Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, cu tema: Integritatea de caracter – ca premisă a sacrificiului total. Surprindere monumentală în viziunea lui Constantin Brâncuși
Tipărirea volumului colectiv se va face în luna noiembrie și va fi lansat în toate instituțiile partenere.