„Tinerii României la Centenarul Marii Uniri“ | Secolul scurs de la înfăptuirea României Mari, reflectat în zeci de eseuri ale studenților din șase centre universitare
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 8 septembrie 2018, 17:42
Astăzi a avut loc finala concursului de eseuri realizate de studenţi în cadrul proiectului propus de Radio Constanţa cu tema „Tinerii României la Centenarul Marii Uniri“. Au fost abordate mai multe subiecte precum: Rolul elitelor în dezvoltarea României moderne şi contemporane sau Reflectarea Marii Uniri în literatura română.
Studenți din șase universități din țară și-au prezentat la Universitatea „Ovidius“ din Constanța lucrările pentru concursul de eseuri din cadrul proiectului „Tinerii României la Centenarul Marii Uniri“.
În deschiderea evenimentului, colega noastră Steliana Bajdechi, cea care a gândit acest proiect, felicită generația tânără: „Ideea acestui proiect este rezultatul unei experiențe plăcute pe care postul public de radio a avut-o de-a lungul anilor lucrând cu copii și adolescenți deopotrivă. Am descoperit tineri deosebiți a căror implicare în viața socială este extraordinară și cu rezultate uimitoare și nu mă refer la note. Voi, tinerii de astăzi, ați demonstrat mai mult decât alte generații că știți să participați ca voluntari la numeroase acțiuni umanitare. Aș vrea să-i întreb pe cei din generația mea câți dintre ei au lucrat ca voluntari adolescenți fiind în astfel de situații și cât de mult s-au implicat atunci. Am văzut că generația voastră a reușit să coaguleze grupuri care și-au găsit un țel comun: acțiuni civice, strângere de fonduri, sprijin pentru refugiații din război, spitale private, impresionant!“
Proiectul are sprijinul Direcției Generale Anticorupție.
Cornel Crețu, șeful Serviciului Prevenire în cadrul DGA:„Direcția Generală Anticorupție salută Centenarul cu integritate pentru credibilitate“.
Reporter: Cum credeți că se implică tinerii în astfel de proiecte?
Cornel Crețu: „Cu mare interes și cu multă plăcere. Suntem în vacanță pentru tinerii din mediul universitar, dar ei se află într-o sală a universității pentru că sunt interesați, sunt interesați de viitorul țării și sunt interesați să se dezvolte personal, ceea ce nu face decât să ne bucure“.
Reporter: Aveți și un sfat să le transmiteți?
Cornel Crețu: Motto-ul instituției noastre: Integritate pentru credibilitate! Păstrează-ți integritatea și vei fi un om credibil.
Ce i-a determinat pe tineri să se implice în proiect? Alexandru Mihăilescu este din Suceava și studiază la Universitatea „Ștefan cel Mare“ din oraș.
„Mi s-a părut o temă foarte interesantă și un mod frumos prin care pot celebra acest an foarte deosebit pentru noi toți românii“, afirmă tânărul.
Colega lui Vanesa Popescu din Republica Moldova a descoperit personalități pe care nu le știa din școală.
„Constantin Argetoianu, Dan Sever, Alexandru Flondar, în eseul meu am accentuat mai mult rolul personalităților care nu sunt atât de mult cunoscute, însă care au avut o contribuție esențială în ceea ce privește marcarea Unirii și în ceea ce privește în general conturarea unui secol, secolul XX“, ne-a declarat studenta de peste Prut.
Lucrarea lui Peruț Iacob, student la Jurnalism în cadrul Univeristății „Ovidius“ din Constanța este o paralelă a economiei, justiției și societății din 1918 și 2018.
„Ce am putut descoperi este că economia noastră a avut mereu de suferit, chiar și acum 100 de ani. Nu a fost ceva stabil, iar societatea a fost în continuă schimbare. Despre justiție pot spune că justiția din 1918 era mai evoluată atunci“, este de părere studentul constănțean.
A fost o inițiativă ambițioasă a Universității „Ovidius“, spune Liviu Marius Cârțână, prorectorul Universității „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu.
„Noi ne-am implicat întrucât și în zona noastră avem studenți din Republica Moldova, din Republica Serbia, studenți care vin alături de noi și doresc să se integreze, să trăiască, să învețe cultura și tradiția din România“, spune cadrul universitar.
Eseurile realizate de studenţi vor fi tipărite într-un volum special, care va fi lansat pe data de 1 Decembrie, când aniversăm un secol de la Marea Unire.
Reporter: Aurelia MIERLUȘ; Redactor web: Cristina SÎMBETEANU; foto: Valentin VANGHELESCU