Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului. Tradiții și superstiții ale românilor creștin ortodocși
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 8 septembrie 2018, 10:21
Creştinii sărbătoresc, pe 8 septembrie, Naşterea Maicii Domnului, zi cunoscută în popor şi sub numele de Sfânta Maria mică.
Despre semnificaţia religioasă a acestei zilei, vorbeşte Remus Rădulescu: „Fecioara Maria, mama lui Iisus Hristos, s-a născut, conform tradiției creștine, în urma unei minuni. Părinții săi, Ioachim și Ana ajunseseră la o vârstă înaintată la care firesc nu mai puteau procrea. Tradiția spune că aveau 50 de ani de când se căsătoriseră. În urma rugăciunilor, însă, Dumnezeu a făcut un miracol. Ana a născut la bătrânețe o pruncă pe care au numit-o Maria. Este persoana care avea să fie mama lui Mesia, Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu făcut om pentru mântuirea lumii. În creștinism, Fecioara Maria este omul care a ajuns la cel mai înalt grad de sfințenie. De aceea se bucură de cea mai mare cinste în rândul sfinților“.
Spre deosebire de ceilalţi sfinţi, care sunt sărbătoriţi doar în ziua în care au murit, Maica Domnului are 4 sărbători, în calendarul creştin: Naşterea, Intrarea în templu, Buna vestire şi Adormirea.
Conform tradiţiilor, în ziua de Sfânta Maria Mică se fac pelerinaje la mănăstiri şi se duc la biserică fructe, pâine şi lumânări, pentru a fi sfinţite.
Potrivit statisticii, în ţara noastră, peste 1,8 milioane de femei poartă numele de Maria, Mărioara, Mariana şi în jur de 400.000 de bărbaţi se numesc Marian sau Marin.
-
Tradiții și superstiții de Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului:
Pe 8 septembrie, de Naşterea Maicii Domnului, bărbaţii nu meşteresc şi nu fac treaba în gospodărie, iar femeile nu cos şi nu spală rufe. Se spune că rugăciunile adresate Maicii Domnului în această sfântă zi de sărbătoare de către cele care îşi doresc un copil sunt mai ascultate ca oricând.
În credinta populară, sărbatoarea Naşterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vara şi toamnă, momentul în care se dă startul lucrurilor agricole de toamnă şi momentul în care noul anotimp începe să îşi intre în drepturi.
8 septembrie este ziua în care unele păsări precum rândunelele îşi pregătesc călatoria spre ţările calde, iar gâzele şi reptilele se retrag în pământ.
De asemenea, 8 septembrie este ziua în care plantele nu mai sunt bune de leac şi îşi pierd puterile tămăduitoare. Este ziua în care vremea începe să se strice, devenind capricioasă şi mai răcoroasă, cum se întâmplă în fiecare toamnă.
Este ziua în care se da drumul culesului de vii, se bat nucii pentru a avea rod bogat şi anul viitor, se jupoaie coajă ulmilor şi se da startul targuilor şi iarmaroacelor de toamna.
Această zi a Naşterii Maicii Domnului trebuie cinstită cu bucurie şi ţinută de toată lumea. Nu se cade să lucrezi sau să faci treburi gospodăreşti tocmai în această zi sfânta.