Liceul cu Program Sportiv atinge performanțe internaționale cu elevi care se antrenează într-un imobil a cărui fațadă cade bucată cu bucată
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 31 august 2018, 11:50
Anul şcolar va începe peste câteva zile, cu emoții pentru conducerea Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru”, din Constanţa, care se teme pentru siguranţa elevilor. Cauza? Din faţada clădirii cad bucăţi de tencuială. Soluții? Sesizată de câţiva ani, în această problemă, Primăria Constanţa nu a luat nicio măsură, consideră directorul liceului, Andrei Szemerjai.
Redactor: Aurelia MIERLUȘ
Un gard care împrejmuieşte clădirea Liceului cu Program Sportiv va fi montat pentru a proteja elevii şcolii de posibile accidente. Tencuiala de pe faţada clădirii a început să cadă.
În interior, şcoala este pregătită. Cu forţe şi venituri proprii s-a igienizat, s-a reparat, s-a montat un sistem de supraveghere video.
Andrei Szemerjai, directorul liceului: „Am cumpărat un sistem de supraveghere cu 16 camere de luat vederi, monitorizare interior şi exterior, să ridice nivelul de securitate al copiilor în timpul activităţilor şcolare şi sportive. Primăria ne-a ajutat cu… sfaturi. Deşi am solicitat un punct de vedere de la Primăria Municipiului Constanţa în ceea ce priveşte reabilitarea clădirii, nu am primit, până în acest moment, niciun răspuns. Avem proiecte depuse inclusiv pentru faţadă. În prima parte a lunii septembrie, o să vedeţi gard de jur-împrejurul şcolii la un metru de baza clădirii astfel încât să asigurăm, cât de cât, siguranţa elevilor. Avem depusă documentaţia, am depus un deviz estimativ, s-a aprobat devizul, dar această lege a achiziţiilor publice durează foarte mult“.
Datorită rezultatelor de la competiţiile europene, în luna iulie, secretarul general al Federaţiei Europene de Tenis de Masă, Richard Scruton, aflat la Campionatul European de Tenis de Masă pentru Juniori, care s-a desfăşurat la Cluj-Napoca în perioada 15-24 iulie 2018, a ajuns , neanunţat, în curtea liceului să vadă în ce condiţii se antrenează elevii şi să-l cunoască pe antrenorul acestora, Viorel Filimon.
„Viorel Filimon m-a atenţionat: «Vezi că a venit Secretarul General al Federaţiei Europene de Tenis de Masă», Richard Scruton care este şi Sir! Am spus: «Vine la Constanţa?», «Nu! Este în curtea liceului!» Am ieşit în curte, omul era palid la faţă! A spus: «Am venit să văd secretul lui Viorel Filimon, care bate Europa la fete şi băieţi, să văd în ce condiţii şi unde se pregătesc copiii, ce minuni face?». Se uita în jurul lui, mie îmi venea să intru în pământ de ruşine «Aici se pregătesc toţi campionii ăştia care ne bat pe noi englezii? Bat fracezii, bat ruşii, germanii, olandezii?» Da, aici se pregătesc, am spus eu, acestea sunt condiţiile. Atunci Richard Scruton a spus «Mă plec în faţa ta, Viorel! Ceea ce faci tu, depăşeşte orice închipuire!» Şi dovadă că echipa lui Viorel Filimon, la sfârşitul săptămânii trecute, a lansat ultima steluţă pe firmamentul tenisului de masă european. Bianca Meiroşu este campioană europeană la minicadete. A câştigat la Strasbourg locul I. Oamenii de aici produc pe bandă rulantă, de zeci de ani, campioni, medaliaţi europeni. Au acelaşi salariu ca şi cel care nu are rezultate. Nu este corect!” a spus Andrei Szemerjai, cu mândrie, dar şi cu neputinţa omului care îşi doreşte să facă multe, să lase ceva în urmă, dar birocraţia şi indiferenţa înving de cele mai multe ori.