Sub semnul zeilor războiului, mâine se deschide, la Constanța, Festivalul Antic Tomis
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 30 august 2018, 13:49
Numărăm orele până la deschiderea celei de-a VII-a ediții a Festivalului Antic Tomis. Peste 100 de participanți din țară, dar și din străinătate vin în Cetatea Tomisului să reprindă flacăra trecutului. De vineri și până duminică, 2 septembrie, constănțenii și turiștii vor asista la reconstituiri de lupte antice și vor participa la ateliere tematice, toate găzduite în Parcul cu pini de lângă Termele Romane, așa cum s-a întâmplat în prima ediție a acestui eveniment.
Redactor: Silvia PASCALE
Flacăra celei de VII-a ediții a Festivalului Antic Tomis se aprinde la Constanța, vineri, 31 august, la ora 16:00. Sunetul înfricoșător al săbiilor, al sandalelor cu ținte romane care intimidau inamicul, al zalelor de fier și al strigătelor de luptă va cuprinde din nou centrul vechi al Cetății Tomis.
Luptătorii daci, romani și goți pleacă în paradă de la ora 16:00, din dreptul parcului Aheologic Constanța și vor ajunge în Piața Ovidiu.
Arheologul Octavian Mitroi, membru al Asociației Culturale Tomis, ne spune care sunt noutățile pe care publicul constănțean și turiștii aflați la malul mării le pot descoperi în aceste zile.
Octavian Mitroi – arheolog, membru al Asociației Culturale Tomis: În prima zi, pe 31 august și în ziua de închidere a Festivalului, 2 septembrie, vor fi două bătălii în premieră pentru acest eveniment. Prima dintre ele, chiar în premieră absolută! Așa numitul scenariu, Danubiul Roșu este o evocare a cuceririi cetății Troesmis de către geții de peste Dunăre în anul 15 după Christos și a recuceririi ei, la scurt timp, de către romani. În a treia zi va fi o reconstituire a unei lupte dintre goți și romanii târzii din secolul IV după Christos care chiar așa se și cheamă, Furia Goților. Aici vor avea un rol deosebit prietenii noștri din Bulgaria.
Pe lângă luptele încadrate în scenariile Danubiul Roșu și Furia Goților, sau pe lângă întrecerile sportive antice, Festivalul va găzdui în Parcul Termele Romane din Constanța -ateliere de meșteșuguri antice, un atelier de gastronomie antică, ateliere de limba greacă și latină, dar și dansuri antice.
În spațiul de campare al oștilor de daci, romani și goți va exista și o Librărie de Istorie. Seara, când luna va lua în stăpânire întreaga scenă antică, vor începe concertele folk în aer liber. Nu mai puțin de 100 de participanți din țară și din străinătate își unesc forțele ca acest eveniment sub semnul zeilor antici să existe.
Octavian Mitroi – arheolog, membru al Asociației Culturale Tomis „Ca asociații istorice participante sunt: Asociația Culturală Tomis, inclusiv mai multe filiale naționale ale sale, de la Arad, Galați, Tulcea, Craiova, respectiv Asociația Cavalerul Danubian. Din Transilvania, Asociația Castrum Novis, iar de peste hotare vin Dux Antice din Bulgaria, Group For Historical Renactment tot din Bulgaria și în premieră, din Ucraina, va veni Asociația Templum“
Ediția de anul acesta a Festivalului Antic Tomis este organizată de Asociația Culturală Tomis, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța.