Pe malul Mării Adriatice, în Italia, actorii constănțeni au pus în scenă „Dincolo de întâmplări“ (VIDEO)
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 29 august 2018, 17:50
Am reușit să facem rost de impresii la cald ale actorilor Teatrului de Stat Constanța după ce, seara trecută, au susținut în premieră spectacolul „Dincolo de întâmplări” (Oltre le storie), printre ruinele sitului arheologic din Porto Adriano, provincia Lecce, Italia. Evenimentul face parte dintr-un proiect România- Italia de promovare a destinațiilor istorice, prin forța teatrului.
Redactor: Silvia PASCALE
Într-un spațiu antic unde timpul a rămas captiv în fiecare bucată de piatră, sub lumina roșiatică a lunii și pe un vânt puternic iscat din senin, actorii Teatrului de Stat Constanța au prezentat, pe malul Mării Adriatice, în provincia Lecce din Italia, un spectacol inedit. „Dincolo de întâmplări“, asa s-a numit performing-ul susținut de poeta Iulia Pană, compozitorul și muzicianul Adrian Mihai și actrița Mirela Pană.
Mirela Pană: Pe malul Mării Adriatice, într-o stațiune foarte mică, poate că nici nu există pe litoralul Mării Negre o stațiune atât de mică, San Cataldo, s-a desfășurat acest performind. Din nefericire, am avut o vreme foarte puțin prietenoasă, a fost FOARTE vânt, dar nu știu să vă descriu acest FOARTE, efectiv nu am putut desfășura spectacolul așa cum ne-am propus, cu un ecran de proiecție, de exemplu. Se capta puterea vântului! Cu toate astea, au fost spectatori, spectatori italieni.
Prin evenimentul „Dincolo de întâmplări“ cei trei artiști de la Marea Neagră au inaugurat proiectul „Legende pe ruine circulare“, parte din programul Uniunii Europene „Europa creativă“, subprogramul cultural „Anul European al Patrimoniului Cultural 2018“. La eveniment au participat managerul Teatrului de Stat Constanta, Dana Dumitrescu și directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie, Sorin Colesniuc.
Mirela Pană: Ce a fost interesant la noi și a fost apreciat a fost că am făcut o combinație de text rostit, cu mișcare, expresie plastică, dans. Am folosit un instrument muzical între Orient și Balcani, un instrument numit duduk și am introdus în mijlocul performing-ului nostru un cântec autentic din Maramureș pe care l-am interpretat, evident, sub o altă formă, acompaniată fiind la duduk.
Proiectul cultural în care Teatrul de Stat Constanța este partener cuprinde patru rezidențe de creație artistică diferite. Prima a fost în Italia, a doua va fi în Albania, în luna septembrie, a treia în Constanța, în luna octombrie, iar a patra în Spania în luna noiembrie. „Unul dintre obiectivele principale ale proiectului este să-i determine pe oameni să participe, să simtă, să reflecteze și să exprime apartenența la Europa și să înțeleagă mai bine bogăția și unicitatea diversității ei culturale“, au transmis organizatorii.