VIDEO/FOTO – CONSTANȚA: Cetatea Tomisului, locul în care au fost retrăite emoțiile trecutului
Publicat de Arantxa Catană, 26 august 2018, 11:05
Cetatea Tomisului a fost seara trecută locul în care au fost retrăite, prin artă, emoțiile trecutului. Momentul istoric al Marii Uniri, primit cu o enormă bucurie și speranță de fiecare român în parte, în urmă cu 100 de ani, la 1 Decembrie 1918, a fost reînviat, simbolic, prin imagini sugestive și muzică românească, în Piața Ovidiu din Constanța, în prezența a sute de oameni. Zidurile bătrânului Muzeu de Istorie Națională și Arheologie au fost îmbrăcate cu proiecții care au amintit de momentele istorice care au schimbat pentru totdeauna destinul României, o țară încă plină de doruri, de dragoste și de frumos.
Spectacolul 100 – Sub Semnul Centenarului s-a deschis cu un moment de reculegere în cinstea eroilor neamului care și-au jertfit viața pentru idelul României Mari.
Renumitul violonist Gabriel Croitoru, acompaniat de Orchestra Simfonică din București și dirijorul Tiberiu Soare, a interpretat la vioara lui George Enescu Balada pentru vioară și orchestră compusă de Ciprian Porumbescu, dar și Dans Țărănesc de Constantin Dumitrescu. Vioara care i-a aparținut maestrului George Enescu se numește Catedrala și a fost realizată în anul 1730 de lutierul Guarneri del Gesu. De la moartea lui George Enescu niciun alt artist nu a mai cântat la ea până la revenirea acesteia în circuitul concertistic. I-a fost încredințată violonistului Gabriel Croitoru care dă viața acestei comori de spirituaitate românească la fiecare concert.
De la 100 – Sub semnul Centenarului, un eveniment organizat de Primăria Constanța nu a lipsit momentul de poezie. Artiști ai Teatrului de Stat Constanța au interpretat versuri de Mihai Eminescu, iar la întrebarea – Ce-ți doresc eu ție, Dulce Românie – fiecare spectator, a încercat, poate, pentru o clipă, să găsească un răspuns.
La eveniment au participat și soprana Irina Bainț, naiștii Gheorghe Rizea și Ruxandra Pitulice, baletul Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski în coregrafia lui Horațiu Cherețeș, maestril Dinu Iancu Sălăjanu, cântăreața de muzică patriotică Veta Biriș și artista dobrogeancă, cântăreața Aneta Stan.
Reporter: Silvia Pascale