Autoblitz: Cum se foloseşte corect claxonul
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 25 august 2018, 13:38
Luminile de avarie sunt, alături de claxon, instrumentul cel mai des folosit de către şoferii români. În topul comportamentelor rutiere care ar trebui să dispară se mai numără şi claxonatul excesiv, amendat la rândul lui de către autorităţi.
Chiar dacă mulţi dintre cei de la volan nu cunosc acest aspect, există doar câteva situaţii în care utilizarea claxonului este pe deplin legală.
Potrivit Codului Rutier, conducătorii de vehicule semnalizează cu mijloacele de avertizare luminoasă, sonoră sau cu braţul, după caz, înaintea efectuării oricărei manevre sau pentru evitarea unui pericol imediat.
De altfel, claxonul trebuie folosit de la o distanţă de cel puţin 25 m faţă de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să-i determine pe aceştia la manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei.
Exceptaţi de la aceste reguli sunt conducătorii autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară când se deplasează în acţiuni de intervenţii sau în misiuni care au caracter de urgenţă şi cei care folosesc acest semnal pentru evitarea unui pericol imediat.
Nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonoră de către conducătorii de vehicule reprezintă contravenţie şi se pedepseşte conform clasei a doua de sancţiuni, cu 4 sau 5 puncte, respectiv 580 sau 725 lei.
Redactor: Daniel HARALAMBIE