Lansare de carte „Capidava II“. 100 de metri pătrați cercetați la situl arheologic de la Capidava au adus informații istorice cât pentru 100 de ani de acum înainte
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 23 august 2018, 20:00 / actualizat: 24 august 2018, 8:05
Volumul Capidava II scris de istoricii Ioan Carol Opriș și Alexandru Rațiu a fost lansat astăzi la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Evenimentul se desfășoară în cadrul Simpozionului Internațională de Arheologie.
- Redactor: Silvia PASCALE
Conf.univ.dr. Ioan Carol Opriș, prodecanul Facultății de Istorie din cadrul Universității București a lansat la Constanța volumul „Capidava II“ scris împreună cu dr. Alexandru Rațiu, muzeograf și arheolog în cadrul Muzeului Național de Istorie a României.
Cartea cuprinde cercetarea incredibilă realizată într-o porțiune foarte restrânsă, de numai 100 de metri, în partea sudică a cetății, pe Via Principalis. Este vorba despre o magazie în care erau aduse mărfuri din toată lumea pentru trupele cantonate AICI.
Conf.univ.dr.Ioan Opriș: „Nu există săpături mici, dintr-o săpătură mică am obținut o sumedenie de informații arheologice, pe care le-am transformat în informații istorice. Este o zonă în care există acest horreum, acest antrepozit în care se țin lucrurile strategice și acest mic magazinaș despre care vă spuneam, o clădire în scop comercial și în care am găsit de toate! Între camere, un tezaur monetar și care poate fi datat până în 580 – 582 și o sumedenie de amfore, amfore din zona pontică, dar mai ales din mediul mediteraneean. Iată și un război de țesut, este un caz unic!“
Cercetările de la Capidava completează cu informații prețioase contextul istoric pe care-l știam din manualele de specialitate.
Conf.univ.dr.Ioan Opriș: „Noi înțelegem acum că lucrurile au o componentă economică majoră și că, de fapt, această frontieră rezistă atâta timp cât există și resurse economice și voință politică pentru a ține această frontieră. De fapt, această frontieră a căzut nu pentru că slavii erau foarte numeroși, nu a căzut pentru că erau foarte buni luptători sau pentru că romanii se plictisiseră să mai susțină această frontieră, ci a căzut tocmai în momnetul în care nu a mai existat susținere economică pentru a fi trimisă pe front“.
Monografia „Capidava II“ este rezultatul cercetărilor efectuate de către cei doi autori între anii 1993-1996, apoi în campaniile 2006-2011 și în anul 2014.
Capidava este unul dintre cele mai cunoscute și interesante situri antice dobrogene, cercetată încă din anul 1924. Capidava a avut o existență lungă și zbuciumată. A fost întemeiată în primii ani ai sec.II p.Chr, în timpul împăratului Traian și a continuat să existe până în veacul al VII-lea.