Mihai Fifor: Atunci când aduci în România avioanele F-22, le aduci într-o ţară partener de încredere
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 20 august 2018, 20:04
Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat luni, la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, la sosirea celor două avioane F-22 Raptor, că aducerea în România a celui mai avansat avion de luptă în acest moment dovedeşte că ţara noastră este un partener de încredere şi un aliat de nădejde.
„Este, într-adevăr, o zi foarte importantă pentru noi, este, aş putea spune, a doua oară când în România avem avioanele F-22 Raptor, dacă vreţi, cea mai avansată tehnică de zbor, cel mai avansat avion de luptă în acest moment, care, iată, soseşte la Câmpia Turzii. Este un exerciţiu comun, pe care îl salutăm, pentru că asta nu face decât să arate că, atunci când aduci în România avioanele F-22, le aduci într-o ţară partener de încredere, partener de nădejde. Asta arată că România este considerată de partenerii noştri strategici, SUA, ca un aliat pe care se pot baza în orice moment. Spun că este un eveniment important pentru că, aşa cum spuneam la începutul declaraţiei mele, în 2016 am mai avut un astfel de exerciţiu comun. De altminteri, în 2016 era pentru prima dată când avioanele F-22 aterizau într-o ţară din Europa de Est. Astăzi, continuăm acest parteneriat cu SUA, prin această colaborare cu un exerciţiu comun cu avioanele F-22”, a declarat Mihai Fifor.
Ministrul Apărării a subliniat că, în continuare, România rămâne extrem de dedicată parteneriatului strategic cu SUA. „Ne dorim să arătăm că aici, la Marea Neagră, suntem furnizorul cel mai important de securitate şi spun lucrul acesta ori de câte ori am ocazia să o fac”, a afirmat Fifor.
„În continuare, Guvernul României este dedicat îndeplinirii angajamentelor pe care România şi le-a luat în calitate de ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice şi cred că lucrul acesta se vede cu prisosinţă. Spun că suntem una dintre cele şase ţări care alocă, în momentul de faţă, 2% din PIB pentru Apărare. Este al doilea an consecutiv şi Guvernul României este mobilizat să facă lucrul acesta şi în perioada următoare, pentru anii care vin, pentru că, repet, este foarte important să arătăm că, în această zonă, suntem un pol de stabilitate, suntem furnizorul cel mai important de securitate între marea Neagră şi Balcanii de Vest”, a precizat Mihai Fifor.
În privinţa exerciţiilor bilaterale, ministrul Apărării Naţionale a spus că acestea întăresc interoperabilitatea dintre forţele aeriene române şi forţele aeriene ale SUA iar noua tehnică de luptă adusă în ţară demonstrează că există o deschidere cu totul specială faţă de România.
„Învăţăm, învăţăm împreună, împreună arătăm că suntem o forţă, pentru că toţi suntem parteneri NATO. Desigur, exerciţiile acestea comune nu fac altceva decât să întărească interoperabilitatea dintre forţele aeriene române şi forţele aeriene ale SUA. Faptul că avem tehnică de ultimă generaţie la Câmpia Turzii, în momentul de faţă, arată că există o deschidere cu totul specială faţă de România şi faţă de exerciţiile acestea bilaterale între cele două armate. Este, cred, extrem de important să putem să lucrăm împreună. De altfel, avem în plină desfăşurare exerciţiul Dacian Eagle 2018. Avem prezente aici avioanele F-15, împreună cu care piloţii noştri se antrenează până la jumătatea lunii septembrie, adică exerciţii comune care nu fac altceva decât să întărească, repet, cooperarea dintre forţele aeriene române şi forţele aeriene ale SUA”, a subliniat ministrul.
Mihai Fifor a precizat că România a achiziţionat 12 aeronave F-16 şi că va mai achiziţiona încă cinci aparate, în primă instanţă, din Portugalia.
„Avem acordul colegilor portughezi şi suntem în faza în care discutăm condiţiile tehnice pentru acest lot de cinci aeronave F-16, urmând ca, în planul următor, să trecem la ceea ce ne-am propus, adică încă 36 de avioane F-16, pentru a completa nevoia de înzestrare a forţelor aeriene române“, a conchis Mihai Fifor.
Două avioane F-22 Raptor au sosit luni, în premieră, la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, împreună cu un avion cisternă KC-135 Stratotanker şi circa 15 membri ai echipajelor, pentru a lua parte la un exerciţiu comun de pregătire româno-american.
Între cei care au întâmpinat avioanele de luptă F-22 la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii s-au numărat ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, şi şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă.
Avioanele F-22 provin de la Escadrila 95 de Vânătoare, Unitatea 325 de Vânătoare, de la Baza Aeriană Tyndall din Florida şi au sosit în Europa la începutul acestei luni, deplasarea la Câmpia Turzii fiind făcută de la Baza Aeriană Spangdahlem din Germania.
Avionul cisternă KC-135 Stratotanker provine de la Unitatea 100 de Alimentare Aeriană de la Baza Forţelor Aeriene Regale de la Mildenhall, Marea Britanie, şi oferă alimentare pentru dislocarea în România.