STEAG ROȘU pe litoral! Salvamarii cer reguli mai aspre pentru turiștii care nu țin cont de avertismente
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 19 august 2018, 13:40
În sudul litoralului, steagul roşu care interzice scăldatul în mare rămâne arborat şi săptămâna viitoare.
Motivul îl reprezintă curenţii marini foarte periculoşi şi care au făcut deja victime.
Vasile Borteş, coordonatorul salvamarilor din sudul litoralului, vine cu sfaturi importante:
„S-au pornit curenții radiali, acei curenți care lovesc malul și se reîntorc spre larg. Am avut, din păcate, o victimă. O a fost luată de la mal și dusă în larg vreo 350 de metri până în dig. Avem probleme mari, mai ales cu turiștii care nu respectă nici minimul: să fie atenți! Fără saltele în apă! Nu au ce căuta cu saltele, cu mijloace gonflabile, plutitoare, mai ales acum când curentul te trage. Sunt și acei curenți longitudinali, care merg de-a lungul malului. Turistul trebuie să știe un singur lucru: să nu se chinuie să înoate împotriva curentului și să se îndrepte către mal; nu! Trebuie să încerce să înoate paralel cu malul pentru a ieși din acel curent periculos, să își dozeze efortul, să respire și să ridice mâna din apă să fie văzut de la mal pentru a putea fi localizat și salvat“, a explicat Vasile Borteș.
Pe lângă lupta cu marea furioasă, salvamarii sunt nevoiţi să înfrunte şi mentalitatea turiştilor care ignoră interdicţiile şi intră în apă, punându-şi viaţa în pericol.
Vasile Borteş atrage din nou atenţia că este nevoie de o lege aspră, care să-i descurajeze pe cei imprudenţi:
„Steagul roșu trebuie respectat! E steag roșu? Nu intri în apă! Nu știu… în momentul în care o să fie steag roșu, eu o să îmi retrag oamenii de pe plajă și atunci să văd cine mai are curajul să intre în apă. Trebuie să se hotărască odată, să avem o legislație care să fie foarte bine pusă la punct, să poată fi amendați turiștii care încalcă regulile. Așa cum nu se trece pe culoarea roșie a semaforului, așa trebuie să știe și turistul care se află pe malul mării, nu are ce căuta în mare când este arborat steag roșu“, a mai completat Borteș.
În această vară, zeci de persoane au fost în pericol de înec, iar pentru 17 turişti eforturile salvamarilor şi ale medicilor au fost zadarnice.
Cel mai recent caz este al unui bărbat de 32 de ani din Buzău, care a murit înecat, la Mangalia, după a sărit în apă, pentru a salva o femeie aflată în pericol de înec.