Vizitatorii Deltei Dunării ar trebui să respecte și să protejeze natura
Publicat de Arantxa Catană, 12 august 2018, 14:17
Dacă în Mamaia vin iubitorii de distracție, Delta Dunării ar trebui să aibă al tip de vizitatori: cei care să respecte și să protejeze natura. Însă, nu în toate cazurile lucrurile acestea se și întâmplă, ne-a spus Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turiste Delta Dunării.
„Din păcate, încă avem acel gen de turist care vine cu propria șalupă cu motoare de 300 CP și care crede că poate să facă orice prin deltă. Canalele totuși nu permit viteze mari. Măsurile luate recent de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), inclusiv de marcare a vitezei prin pistoale radar ar trebui să mai reducă din ceea ce înseamnă această degringoladă a vitezei în deltă. Până la urmă Delta Dunării este o rezervație naturală care trebuie păstrată și conservată ca atare, ori modul în care poți să respecți și să aduci acel tribut naturii este să încerci să o păstrezi așa cum este ea. Acest lucru se poate face printr-o vizitare cu caiac-canoe, bărci cu motoare electrice, trasee de vizitare numai pe anumite zone etc. Turistul trebuie să fie educat ce înseamnă Delta Dunării, ce înseamnă natura, dezvoltarea pe turismul de nișă: bird watching, turismul de pescuit, adică sunt modalități prin care se asigură o prezervare a biodiversității“, a precizat Cătălin Țibuleac.
Pentru ca de frumusețea acestei rezervații unice în Europa să se poată bucura și nepoții copiilor noștri trebuie să luăm de pe acum măsuri de conservare pentru că schimbările climatice și acțiunile omului au efecte negative evidente asupra faunei și florei din Delta Dunării.
Reporter: Monica Cruceanu Comșa