Elisabeta Gherghișan a vorbit la Radio Constanța despre competițiile de padbol
Publicat de Claudiu Dobrescu, 11 august 2018, 11:05 / actualizat: 11 august 2018, 15:05
Sportul padbol a apărut în Argentina, în oraşul La Plata, Buenos Aires, în anul 2008.
Creatorul său este arhitectul argentinian Gustavo Miguens, care a reunit în acest sport elemente din padel, fotbal, tenis şi squash. Vestea primului teren s-a răspândit foarte rapid în oraşul său, fapt pentru care s-a decis să îşi investească tot timpul, experienţa şi resursele financiare în acest proiect.
În anul 2011, el patentează acest sport, cu tot ceea ce implică acesta: dreptul de proprietate intelectuală, dreptul de autor, schiţele industriale şi design. De asemenea, înfiinţează departamentul Padbol Internaţional, care se ocupă cu dezvoltarea la nivel internaţional şi omologarea terenurilor. În 2012, sportul migrează spre Europa.
Încă de la început, padbol s-a bucurat de interesul multor ţări: în doar trei ani de zile, padbolul s-a extins în aproape 20 de ţări: Argentina, Uruguay, Mexic, Panama, Bolivia, Brazilia, Spania, Italia, Portugalia, Suedia, Danemarca, Norvegia, Finlanda, Anglia, Elveţia, Franţa şi Australia.
În România, padbolul a fost adus în vara anului 2015, de către Elisabeta Gherghisan, care a fost prezentă astăzi în studioul Radio Constanța la emisiunea ” Pulsul Zilei” în califtate de președinte al Asociației Române de Padbol. Deși este un sport nou, padbol are deja propriile competiții internaționale.
A patra ediție a Cupei Mondiale de Padbol va avea loc în acest an chiar în România! Evenimentul, care se organizează de către Asociatia Română de Padbol în luna septembrie, promite a fi un spectacol total de tehnică și talent și va putea fi urmarit pe parcursul a peste 40 de ore de transmisii live online. (www.padbol.ro , Facebook Padbol Romania).
Ţara cu infrastructura cea mai dezvoltată este Spania, în doar 3 ani instalându-se peste 100 de terenuri de padbol în majoritatea regiunilor, având competiţii regionale şi naţionale puternice, atât la masculin, cât şi la feminin.
În România, acest sport a fost adus în 2015, iar Elisabeta Gherghisan deţine licenţa exclusivă padbol pe teritoriul țării noastre.
Pe 18 mai 2015 a avut loc lansarea oficială Padbol în România, la Scoala Europeană Bucureşti (Liceul SEB), acolo unde a fost instalat primul teren.
În octombrie-noiembrie 2015 s-a desfăşurat în Bucureşti prima competiţie oficială, iar câştigătorii acesteia au participat la Cupa Intercontinentala din Las Pălmaş, Grand Canaria.
A fost înființată Asociaţia Română de Padbol şi a început astfel dezvoltarea naţională a acestui sport.
Padbol este o variantă nouă a unui sport iubit şi practicat de toţi romanii: tenisul cu piciorul. Este un sport dinamic şi adaptat tehnologic la nevoile de stil de viaţă şi la cerinţele societăţii. Se joacă 2 la 2 și se folosesc loviturile cu continuitate, după ce mingea a tins pereții de sticlă ai împrejmuirii.
România a urcat podiumul primului Campionat European de padbol din istorie, într-o companie selectă. Trio-ul Rafael Vasile – Mauro Gheorghe – Nicușor Ilinca Pele a luat bronzul continental după ce a învins Spania 2 în finala mică a competiției de la Sala Tomis din Constanța.
Finala a fost la discreția spaniolilor.Campionii mondiali Juanmi Hernandez și Miguel Angel Barcelo i-au învins pe compatrioții lor, frații Inaki Iniesta Vicente și Juan Gil Vicente.
România și-a depus candidatura pentru a organiza tot la Constanța următorul campionat Mondial de padbol.Competi’ia ar fi trebuit să se dispute în spetmebrie 2018, dar din cauza solicitărilor mai multor țări, a fost reprogramată pentru 2019.
Pe viitor, în țara noastră, Elisabeta Gherghișan intenționează să înființeze cât mai multe cluburi și o ligă națională de padbol în care să se dispute meciurile unui campionat intern, la feminin și la masculin.Mult succes!