Ziua Delfinului | Zeci de cetacee, moarte de la începutul anului! Ce este de făcut pentru conservarea populaţiei de delfini din Marea Neagră?
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 7 august 2018, 22:56
De la începutul anului, 62 de delfini au fost găsiţi morţi pe litoral, majoritatea după ce s-au prins accidental în plasele de pescuit.
În weekend, primul delfin salvat anul acesta şi redat mediului natural a fost eliberat tot dintr-o plasă de pescuit, în Portul Constanţa.
Astăzi, peste 30 de reprezentanţi ai autorităţilor şi ai ONG-urilor, au discutat despre protejarea delfinilor.
Tania Zaharia, cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare Marină Grigore Antipa din Constanţa:
„Noi îi monitorizăm şi stabilim starea de conservare. Am participat la raportarea pe Directiva Habitate la Comisia Europeană, vom fi parte în acest proces şi în următorul an, dar este important ca toată lumea care afectează starea de conservare să fie prezentă. Cred că primul pas este acela de a conştientiza pericolele la care sunt supuşi delfinii şi după aceea tot împreună să stabilim care sunt măsurile. Acel plan de acţiune care a fost aprobat în 2004 ar trebui poate adus la zi, ţinând cont de starea actuală a populaţiilor de delfini, dar şi a presiunilor care se exercită asupra lor“, este de părere biologul marin.
Marian Paiu, biolog în cadrul ONG Mare Nostrum urmăreşte situaţia delfinilor nu numai din Marea Neagră.
„Într-adevăr, din 2016, mă ocup nu doar de delfinii din Marea Neagră, mă ocup chiar şi de cei din Mediterana, fiind consilier în cadrul Acordului pentru Conservarea Cetaceelor din Marea Mediterană, Marea Neagră şi zona continguă a Atlanticului. Astăzi facem Ziua Delfinului, o zi festivă pentru noi, în care putem să tragem din nou un semnal de alarmă unitar, mai ales că sâmbătă am avut un caz în care am reuşit să salvăm un delfin care era prins într-un fir de pescuit“, spune Marian Paiu.
El mai afirmă că sentimentul pe care îl are ştiind că a contribuit la salvarea vieţii unui delfin este incomparabil cu orice altceva, satisfacţia fiind de-a dreptul incomensurabilă.
De mare ajutor în monitorizarea şi conservarea delfinilor din Marea Neagră sunt şi poliţiştii de frontieră.
„În conformitate cu înţelegerea pe care o avem atât cu Mare Nostrum, cât şi cu Institutul de Cercetare Dezvoltare Marină «Grigore Antipa» transmitem toate aceste date către instituţiile abilitate. Prin acţiunea fermă a autorităţilor, iar aici avem Poliţia de Frontieră Română, cât şi autoritatea responsabilă în domeniu, Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură, au fost întreprinse acţiuni în scopul contracarării pescuitului ilegal şi astfel putem spune că delfinii nu mai riscă să fie prinşi în plasele de pescuit ale braconierilor“, dă asigurări directorul adjunct al Gărzii de Coastă, Alexandru Oae.
Ziua Delfinului este celebrată, tradiţional, în fiecare an pe data de 5 august, însă din cauza numărului mare de mamifere marine eşuate anual, ziua se transformă adesea într-una de doliu sau de conştientizare a pericolului în care se află specia, mai ales din cauza braconierilor care nu ţin cont de nicio regulă, decât cea a profitului personal.