CONSTANȚA. A început distribuirea tichetelor valorice acordate de municipalitate
Publicat de Adrian Băncilă, 3 august 2018, 19:54
De câţiva ani, vechile cozi la pungile cu mâncare pentru nevoiaşi ale lui Mazăre, aşa cum erau cunoscute, au dispărut din peisajul oraşului Constanţa.
În loc, Primăria acordă tichete valorice, în cadrul programului Respect. Patru bonuri de câte 10 lei. În total, 40 de lei. Pentru unii poate părea puţin. Pentru mulţi dintre sărmanii Constanţei, poate fi mâncarea pe o săptămână.
Tichetele se acordă de 8 ori pe an, iar august este lună de tichete. Tot acum vin şi abonamentele gratuite. Mihaela Scutariu, purtătorul de cuvânt al Serviciului Public de Asistenţă Socială Constanţa:
„Serviciul Public de Asistenţă Socială din Constanţa anunţă că, începând cu data de 1 august 2018, toate persoanele cu calitatea de pensionar sau indemnizate în baza legilor speciale, ale căror venituri lunare cumulate, în sumă netă, sunt mai mici sau cel mult egale cu suma de 1.400 de lei, faţă de cuantumul de 1.250 de lei, anterior, beneficiază de o nouă etapă a programului Respect. Începând cu aceeaşi dată, persoanele cu calitatea de pensionar, cu pensie mai mică sau egală cu 1.600 de lei, beneficiază de acordarea de facilităţi la transportul public de călători, respectiv abonamente gratuite pe toate liniile publice de transport de călători.”
Cei mai mulţi dintre constănţeni cred că tichetele valorice sunt doar pentru bătrânii nevoiaşi. Nu este aşa. Le pot primi şi tinerii aflaţi în situaţii foarte dificile, alături de alte categorii defavorizate de constănţeni.
– persoanele care au calitatea de pensionar sau sunt indemnizate în baza legilor speciale și ale căror venituri lunare cumulate în sumă netă sunt mai mici sau cel mult egale cu suma de 1.400 lei;
– persoanele fără niciun venit care împlinesc în anul de referință cel puțin vârsta de 60 de ani;
– persoanele cu handicap grav sau accentuat;
– persoane care beneficiază de venit minim garantat stabilit în baza Legii nr. 416/2001;
– persoanele care au calitatea de reprezentant legal al familiei care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei în baza Legii nr. 277/2010, inclusiv soțul sau soția reprezentantului legal;
– alte persoane vulnerabile sau aflate în situații de dificultate, care nu se încadrează la categoriile anterioare și care au împlinit cel puțin vârsta de 18 ani în anul de referință.