DOBROGEA: 140 de ani de arheologie, marcați printr-o expoziție inedită la Muzeul de Istorie din Constanța
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 3 august 2018, 13:15
Munca a peste șapte generații de arheologi din Dobrogea poate fi văzută, de astăzi, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța în cadrul unei expoziții foto-documentare care sintetizează tot efortul și toată cercetarea lor.
Vedem fotografii de colecție, schițe și hărți încă de la primii cercetători francezi care au explorat în 1860 Dobrogea sau de la săpăturile iluștrilor Grigore Tocilescu și Vasile Pârvan, până la rezultatele arheologilor de astăzi.
Și în trecut, ca și în zilele noastre, arheologii sunt eroii istoriei, oamenii care indiferent de temperaturile de afară, de ploi, de ninsori sau de terenul accidentat în care a apărut situl arheologic ei sunt prezenți.
„Sunt șapte generații de cercetători care lucrează de mai bine de 140 de ani. Vedem exact rezultatul muncii oamenilor în cărți, în monografii, în ghiduri, în volume de autor sau volume colective în care sunt prezentate aceste descoperiri. Oamenii care lucrează în această meserie de arheolog sunt foarte pasionați. De multe ori lucrează sub presiune și aici mă gândesc la săpăturile acelea preventive, unde ai buldozerul în spate care vine să amenajeze o autostradă, sau un bloc, sau o instituție. Se lucrează în condiții grele pentru că sunt șantiere unde accesul este dificil“, a subliniat cercetătorul constănțean, Gabriel Custurea.
Despre descoperirile surprinzătoare din Dobrogea s-a auzit mereu, inclusiv peste hotare. Personalități de marcă au ajuns la Constanța de-a lungul vremii să admire piesele istorice, iar toate aceste vizite sunt descrise și în expoziție.
„De la Împăratul Bokasaa până la Jaques Chirac, când era primar al Parisului, nu președinte, până la Sahinsahul Mohammad Reza Pahlavi, dar și alte personalități importante. Iată, acest muzeu a fost călcat de multe personalitați internaționale, pe lângă cele care au lucrat în muzeu“, mai spune istoricul Gabriel Custurea.
Directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, Sorin Marcel Colesniuc este de părere că oricine vrea să învețe o lecție completă de istorie care să cuprindă toate cele 140 de file de arheologie dobrogeană, poate veni să o cerceteze.
„Fiecare dintre arheologi, dintre cercetători au prezentat ceea ce au descoperit în ultimii ani, la fel, s-a făcut un istoric al cercetărilor arheologice unde aceștia au realizat cercetări, dar s-au luat în calcul și cercetările de la începutul secolului al XX-lea. În această expoziție sunt toate descoperirile importante din ultimii 140 de ani. Cel mai drag, pentru mine, este bineînțeles momentul Callatis, Mangalia, prezentat în expoziție. Am lucrat 20 de ani acolo, m-am perfecționat. Sunt legat foarte mult de acest papirus, unic în România pe care am reușit să-l găsesc după 50 de ani timp în care s-a crezut pierdut, pe la Moscova“, afirmă Marcel Colesniuc.
Expoziția temporară 140 de ani de arheologie dobrogeană, la realizarea căreia a muncit o echipa considerabilă, va fi deschisă publicului până la sfârșitul sezonului estival.
Redactor: Silvia PASCALE