APEL UMANITAR | Un constănțean are nevoie urgentă de sânge
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 3 august 2018, 12:05
Un tânăr din Constanța cere ajutor pentru a salva viața tatălui său. Pacientul se numește Nicolae Moșoiu și are „nevoie urgentă de sânge/component trombocitar grupa B (negativ). Dacă este cineva care dorește să îl ajute, o poate face donând sânge“ pe numele său la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Constanța, a transmis fiul acestuia.
Tânărul care a lansat apelul face mențiunea că „nu contează ce grupă de sânge aveți, Centrul de Transfuzii eliberează o unitate de sânge compatibilă lui pentru orice unitate donată“
Autorităţile continuă să îndemne populaţia să doneze sânge în general, nu doar pentru un pacient anume, în condiţiile în care vara, numărul donatorilor este redus din cauza concediilor.
Astfel, numărul celor care donează sânge scade în lunile de vară cu până la 25 de procente, chiar dacă luna trecută la Centrul de Transfuzii din Constanţa numărul donatorilor a fost destul de ridicat.
„Este nevoie în continuare, în permanență, de donatori, suntem în mijlocul sezonului estival, luna august este luna cu cea mai scăzută colectă, în general, în lume și inclusiv în Constanța, pentru că lumea este în vacanță, au apărut și cazurile acestea de West Nile și sperăm să nu apară și-n Constanța, ceea ce ar impune restricții. Dar este nevoie de donatori. Sunt cazuri multe, accidente și în continuare este criză de donatori, care poate conduce implicit la o criză de sânge, dacă oamenii nu vin să doneze“, a declarat, pentru Radio Constanța, directorul Centrului Regional de Transfuzii Constanța, dr. Alina Mirella Dobrotă.
La Constanţa, Centrul Regional de Transfuzii va fi deschis şi în zilele de 16 şi 17 august, dar şi în ultima sâmbătă din lună, pe 25 august, a mai declarat Alina Dobrotă.
Criza de donatori de sânge se menţine în toată ţara
Luna aceasta medicii se aşteaptă la o situaţie şi mai gravă, fiind vârf de sezon de vacanţă, motiv pentru care fac un apel către populaţie să doneze sânge, în aşa fel încât să nu fie nevoiţi să amâne intervenţii chirurgicale ori tratamente.
Cea mai mare nevoie este de sânge cu RH negativ, însă orice donaţie de material transfuzional este binevenită, având în vedere că situaţiile neprevăzute apar de la o oră la alta.
Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18-65 ani (pentru prima donare 18-60 de ani în funcţie de evaluarea medicală) cu greutatea peste 50 kg (în funcţie de înălţime , constituţie), care nu au suferit de hepatită virală, tuberculoza, sifilis, malarie, infecţie HiV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inimă, etc.
Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverinţă din care să reiasă că nu sunt în evidenţă cu boli de inimă, neurologice, alte boli cronice care ar contraindica donarea de sânge.
Cu trei zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice!
În ziua donării se recomanda un mic dejun uşor (sandwich-uri, fructe, lactate) şi minim 500 ml lichide.
Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază, la cerere, de:
- 7 tichete de masă pentru produse alimentare;
- o zi liberă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariaţi, elevi, studenţi şi militari;
- decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu/ reşedinţa înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde se efectuează donarea de sânge.
Sângele donat de o singură persoană poate salva trei vieţi.