O sută de vaci confiscate la Pardina, în județul Tulcea. Ce explicație dă primarul? (FOTO+ VIDEO)
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 3 august 2018, 10:11 / actualizat: 6 august 2018, 22:18
Primarul comunei Pardina, din județul Tulcea, Dumitru Pocora, este acuzat de mai mulți săteni că le-ar fi confiscat abuziv vitele, pe care le ține în condiții improprii, într-un staul improvizat.
Edilul dezminte acuzațiile și explică faptul că a indisponibilizat bovinele în baza unei hotărâri legale a Consiliului Local, ce îi permite să facă acest lucru în cazul animalelor considerate fără stăpân. În realitate, vacile și vițeii aparțin unui număr de patru localnici din Pardina, despre care primarul Dumitru Pocora susține că nu au grijă de ele, în ciuda faptului că, de ani de zile, încasează ajutoare de la APIA pentru întreținerea și îngrijirea acestor bovine.
„Țara se păgubește singură oferindu-le acest sprijin. Acest sprijin – este foarte bine că este acordat -, dar trebuie să creeze și condiții, nu să ia banii să își cumpere mașină, bicicletă, mobilă în casă, nu este normal să facă asta! Prima dată este firesc să investești în grajdurile acestor animale, pentru că se presupune că vrei să dezvolți afacerea, dar cum poți face acest lucru dacă îți cumperi mobilă de 100 de milioane (n.red. lei vechi) și îți faci o sufragerie ca la americani, pe când vacile tale umblă pe tarlalele oamenilor? “, se întreabă indignat primarul.
Pocora mai spune că a făcut deja sesizări către APIA Tulcea și către structura centrală a Agenției pentru Plăți și Intervenții în Agricultură, însă controalele acestora la proprietarii de animale care ar fi cheltuit nejustificat sumele de ajutorare întârzie să se concretizeze.
În spațiul virtual au apărut imagini cu vitele subnutrite, ținute în condiții improprii, în oborul amenajat de autoritățile locale.
Precizăm totuși faptul că vacile și vițeii se aflau în grija Primăriei doar de trei sau patru zile, în momentul în care au fost realizate fotografiile, timp practic insuficient pentru bovinele care ar fi fost corespunzător îngrijite înainte să ajungă într-o asemenea stare deplorabilă.
„Dacă aveau milă, așa cum susțin, dacă aveau milă de văcuțe le țineau undeva într-un stabulație sau aveau grijă de ele, nu să le țină pe culturile oamenilor. Ei primesc acel ajutor financiar atât de la statul român, cât și de la Uniunea Europeană, dar de 20 de ani n-au niciun interes să creeze condiții optime pentru aceste animale. Vă dați seama, să ai 100 de bovine și să ai numai 50 de baloți de lucernă sau de fân pentru 100 – 200 de zile de iarnă, ei dau la 100 de vaci numai un balot pe zi, pe timp de iarnă, pe timp de vară vacile umblă libere pe culturile oamenilor“, afirmă șeful administrației locale din Pardina.
Primarul ne-a mai declarat că se ocupă de hrănirea și adăparea animalelor confiscate, menționând că vitele primesc, în medie, cinci baloți de furaje pe zi.
Vitele au fost adunare de Primărie pe data de 26 iulie, astăzi fiind cea de-a șaptea zi în care aceste se află în grija autorității locale.
„În Hotărârea de Consiliu Local avem stipulat într-un articol că, după zece zile, dacă aceste animale nu sunt revendicate, fie se trec în patrimoniul Consiliului Local, apoi scoase la licitație și vândute, fie putem face procese verbale de predare a acestor animale înapoi către proprietari, iar apoi putem ataca în instanță pentru recuperarea prejudiciului“, a explicat Dumitru Pocora.
Primarul spune că cei patru proprietari ai vitelor confiscate nu au făcut demersuri concrete pentru recuperarea animalelor, ci pur și simplu l-au rugat să le restituie bovinele, în baza promisiunii verbale că aceste nu se vor mai întoarce să pască pe culturile altor săteni.
„Pe data de 26 iulie, când aceste animale au fost închise, ei au venit la Primărie, au recunoscut animalele, iar eu i-am pus să facă fiecare câte un angajament potrivit căruia să recunoască faptul că animalele lor au fost închise conform Registrului Agricol, iar în viitor să angajeze un văcar, pentru că ei n-au văcar, n-au paznic, n-au nimic – deci, vă dați seama, dacă vaca vrea să plece pe tarlalele oamenilor, pleacă. Și au recunoscut că n-au paznic și au promis, în acea declarație pe propria răspundere că vor angaja un văcar și că nu vor mai lăsa animalele libere, iar dacă se mai întâmplă să fie prinse animalele, ei vor plăti toate despăgubirile“, mai spune primarul din Pardina.
Dumitru Pocora mai susține că are un tabel cu localnicii care s-au declarat păgubiți de animalele care umblă nesupravegheate și distrug culturi.
El mai afirmă că mulți dintre deținătorii terenurilor agricole unde pasc vitele confiscate de Primărie sunt de mulți ani nemulțumiți de situație, însă le-ar fi teamă să depună plângeri către autorități, pentru a nu-și atrage răzbunarea proprietarilor de animale.
„Nu pot spune că animalul a scăpat! Animalul nu a scăpat! A fost lăsat liber! Se practică intenționat. Ei nu au îngrijitor, n-au văcar, n-au nimic. Ei vin zi de zi la Primărie ca niște oameni nevinovați, dar au fost și violenți, au sărit și la bătaie, ei vin acum și se plâng că n-au bani din care să plătească (n.red. pagubele produse de animale culturilor)“, a mai precizat primarul.
Edilul spune că nu se va lăsa înduplecat să returneze animalele pe baza angajamentelor verbale și promite că va căuta, în continuare soluții, chiar la fel de drastice ca cea de acum, pentru a pune capăt situației. „Eu am nevoie să își țină animalele închise, să respecte autoritatea locală, să fie disciplinați și să terminăm cu povestea asta“, a conchis primarul Dumitru Pocora.
Redactor: Cristina SÎMBETEANU