#CentenarulMariiUniri Constanţa: Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani“, vizionat de sute de spectatori în Piaţa Ovidiu
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 30 iulie 2018, 08:11
Peste două sute de spectatori, mulţi dintre ei turişti aflaţi pe litoral, au vizionat duminică seară, pe un ecran gigant amplasat în Piaţa Ovidiu din municipiul Constanţa, filmul documentar „Marea Unire – România, la 100 de ani“, realizat şi prezentat de Agenţia Naţională de Presă Agerpres.
Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani“ prezintă mărturii ale urmaşilor celor care au luptat în Primul Război Mondial, dar şi o colecţie de momente istorice importante în naşterea acestui stat. Agerpres a mers pe urmele celor care au înfăptuit Unirea, în Basarabia, Bucovina de Nord şi Transilvania, iar descendenţii celor care au pus umărul la reîntregirea ţării deschid culisele celui mai important moment istoric. Prin vocea celor care povestesc, descoperim că suntem o naţiune fără graniţe. România, la 100 de ani, aduce cu sine o istorie care continuă să se scrie.
„Filmul urmăreşte două perioade foarte importante, Marea Unire şi cel de Al Doilea Război Mondial. Am încercat să nu ne concentrăm doar pe Marea Unire, din două motive, documentarea necesară pentru perioada respectivă – foarte anevoioasă, şi materialele video, dar nici oamenii nu mai sunt atât de uşor de găsit. Avem un domn de 107 ani, în film, care a prins cele două războaie mondiale, avem istorici din Bucovina de Nord, (…), din Republica Moldova, îl avem pe domnul Ioan Aurel Pop pe vremea când era doar rector la UBB. Colegii mei au încercat să creeze un mix între istorie, partea istorică spusă de istorici foarte competenţi, cu poveşti de viaţă reale, trăite de nişte personaje extraordinare, pe care le veţi vedea în film, oameni simpli, dar cu poveşti care ne conectează practic cu ceea ce a însemnat Marea Unire, dar şi marea despărţire din 1940 şi ce a urmat după aceea“, a declarat directorul general al Agerpres, Alexandru Giboi, prezent la eveniment.
Referitor la cum a fost documentarul primit de public în cele peste douăzeci de oraşe din ţara noastră în care a fost prezentat în acest an, Alexandru Giboi a spus că s-au primit recomandări ca filmul să ajungă şi în unităţi de învăţământ.
„Peste tot pe unde am fost, toată lumea ne spune că ar trebui să-l dăm în şcoli şi în licee. Asta înseamnă că e un film care e uşor de vizionat de către public, aduce informaţii noi în anumite situaţii, dar, în acelaşi timp, datorită poveştilor de viaţă, oamenii pot să se identifice cu acele vremuri, chiar dacă evident nu au trăit atunci. Mesajul filmului nu este să facem Marea Unire din nou, sau să nu facem Marea Unire din nou. Din punctul meu de vedere este un mesaj optimist, în sensul că ne pune pe gânduri şi ne dă nişte teme de gândire. Ce au făcut nişte oameni acum o sută de ani? Ce ar trebui să facem noi în viitor ca să funcţioneze treburile mai bine în ţara noastră?“, a afirmat reprezentantul Agerpres.
Potrivit acestuia, documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani“ va trece graniţele ţării noastre, urmând să fie prezentat şi la Berlin, Praga, Paris, Montreal.
„Este un produs gratuit, ca toate produsele video ale Agerpres, şi ne dorim să ajungă în faţa cât mai multor oameni“, a menţionat Alexandru Giboi.
Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani“ este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alexandru Vintilescu.