„Dobrogea Poveștilor cu Lapte“ a făcut un popas în gospodăria Picurarului de la Stejaru
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 21 iulie 2018, 18:00 / actualizat: 22 iulie 2018, 8:23
Dobrogea, frumoasă și captivantă, un ținut activ care lasă mereu loc schimbării și diversității poate fi o experiență de neuitat pentru oricine alege să o străbată, fie pentru câteva ore, fie pentru câteva zile, dobrogean sau nu.
Proiectul „100 Experiențe Dobrogene” a poposit astăzi în comuna Stejaru din județul Tulcea, pentru a spune „Dobrogea Poveștilor cu Lapte”. Iubitorii de istorie,tradiție și gastronomie etnică, au fost invitați în gospodăria și stâna de capre a Picurarului de la Stejaru, Tulcea. Picurarul, pe numele său Nicolae Migit și soția sa, Elena fac parte din Asociația Țăranilor Dobrogeni. Astăzi, în cadrul evenimentului „Dobrogea Poveștilor cu Lapte” oaspeții de la Stejaru au putut vizita stâna de capre unde picuraru Nicolae, sprijinit în cârlibană a povestit istoria familiei sale și a stânei de capre, a laptelui muls de el și transformat de soția sa în iaurt și brânză de toate felurile. Vizita la stâna căprițelor de la Stejaru a fost acompaniată de o gustare ciobănească, brânză cu mămăligă, iar curioșii au putut învăța de la picuraru Nicolae să mulgă laptele sau să învârtă mămăliga în ceaun. Nu au lipsit pita și piperchi tsâgâsiti unul din felurile de mâncare preferate ale tuturor aromânilor din Dobrogea.
Colega noastră Cristina Iliuță s-a aflat și ea în gospodăria Picurarului de la Stejaru.
Cristina Iliuță: „Aceste experiențe dobrogene au ca scop principal promovarea produselor dobrogene aparținând minorităților din acest spațiu geografic. Ne aflăm la marginea comunei Stejaru din județul Tulcea, aici unde familia Migit, o familie de crescători de capre aromâni, a pus la dispoziția organizatorilor produsele pe care le realizează în gospodăria lor. Este vorba de tot felul de sortimente de brânză, am gustat pentru prima dată, trebuie să recunosc, brânză cu legume încorpoarte, cu ardei în special, dar bineînțeles că s-au regăsit aici și alte produse aduse de la ferma de capre a familiei Migit“.
Inițiatorii proiectului 100 de Experiențe Dobrogene s-au orientat către această familie de antreprenori din județul Tulcea, tocmai pentru a evidenția condiția micilor producători, cei care au adesea dificultăți în a intra pe piață, în special din cauza concurenței acerbe care vin din partea marilor lanțuri de retail.
Cristina Iliuță: „În speranța că cei care sunt prezenți astăzi aici, prin mediatizarea evenimentului, îi vor ajuta pe mici fermieri să-și facă produsele cunoscute și de ce nu, să-și extindă afacerile. Familia Migit a înțeles acest concept cu sprijinul fiicei, Mirabela Migit Burrichter – o tânără aromâncă măritată cu un german – ea și-a înscris părinții, fără să le spună, în comunitatea Țăranilor Dobrogeni, iar acest lucru i-a ajutat foarte mult pe soții Migit în a-și menține și dezvolta ferma, pentru așa cum am menționat, micii producători de la sat muncesc foarte mult, dar foarte greu reușesc să-și vândă produsele, la concurență cu supermarketurile“.
Mirabela Migit Burrichter în colaborare cu Asociația Țăranii Dobrogeni și Bogdan Oancea, director general al Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale din Romania pregătesc atestarea ca produse tradiționale a două tipuri de brânză de capră produse la stâna Picurarului de la Stejaru, Tulcea.
Proiectul „100 Experiențe Dobrogene” inițiat de ONG Inomar Cluster și susținut de Asociația Țăranii Dobrogeni și Asociația Culturală Wild Art promovează Dobrogea continentală unde avem la îndemână alegeri aventuroase în munții bătrâni, istorie veche, tradiții bine păstrate în satele și bătăturile primitoare ale țăranilor dobrogeni, hrană gustoasă și naturală, aer curat, pământ, apă, cer și o multitudine de oameni veniți din vechime pe aceste meleaguri!