Pestă porcină în România | Disponibilizări la Carniprod Tulcea, după sacrificarea a peste 20.000 de porci
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 18 iulie 2018, 09:26
Autorităţile continuă să ia măsuri pentru limitarea focarelor de pestă porcină africană, localizate, în acest moment în apropiere de graniţa cu Ucraina.
Noi cazuri au fost semnalate în judeţele Brăila şi Bihor, alături de cele peste 300 existente la nivel naţional.
Cele mai afectate sunt judeţele Tulcea, Constanţa, Satu Mare şi Prahova.
În Tulcea au fost sacrificate până acum peste 20.000 de animale de la singura exploataţie comercială din judeţ.
Demersul pune sub semnul întrebării continuarea activităţii la unitatea respectivă, de unde au fost disponibilizaţi, deja, aproape jumătate din angajaţii firmei.
Corespondentul nostru, Irinel Călin, transmite: „Virusul a provocat primele mortalități în comuna Ceatalchioi, aflată la granița cu Ucraina și de aici focarele s-au extins în aproape jumătate de județ. Ca măsură extremă de prevenire a extinderii focarelor s-a hotărât uciderea preventivă a porcilor din gospodăriile particulare din localitățile unde s-au înregistrat cazuri de pestă porcină africană. Cele mai mari pierderi suferite din cauza virusului pestei porcine africane le are o societate cu un complex comercial de creștere a porcilor ce avea aproape 50.000 de capete. În doar două săptămâni, din acest complex au fost sacrificate și incinerate peste 20.000 de exemplare, iar acțiunea va continua până la lichidarea întregului efectiv“.
Piața cărnii de porc, la un pas de criză
România a cerut ajutor financiar Comisiei Europene pentru fermierii afectaţi de pesta porcină africană.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, aflat la Bruxelles, a solicitat fonduri pentru compensarea pierderilor suferite din cauza încetării producţiei de carne de porc şi a celor generate de scăderea preţurilor în zonele afectate.
Ajutoarele vor viza şi costurile legate de dezinfecţie, distrugerea furajelor şi cheltuielile de ecarisare, conform unui comunicat al Ministerului Agriculturii.
Reprezentanţii crescătorilor de porci susţin că situaţia este foarte gravă pentru că afectează comerţul cu carne de porc pe întreg teritoriul ţării.
Preşedintele Asociaţiei producătorilor de carne de porc, Ioan Ladoşi, a declarat pentru Radio România, că există riscul declanşării unei crize pe piaţa de profil:
„Dacă această situație nu se rezolvă într-un termen foarte scurt, noi credem că va conduce la o astfel de criză, iar această criză poate fi majoră. Se blochează tot comerțul cu animale vii și cu carcase pe tot teritoriul țării“, spune Ioan Ladoși.